Ura

Miltä tuntuu voittaa esiintymispelko?

Esiintymispelko.






Tässä postauksessa kerroin huomanneeni, että olen ilmeisesti voittanut esiintymispelkoni! Lupasin kirjoitella tunnelmista sen tiimoilta myöhemmin, ja tässä sitä nyt ollaan. Tosiaan, olen tämän vuoden puolella päässyt vetämään koulutuksia, joista nyt on takana vuoden kolmas ja neljäs itseasiassa häämöttää jo aika nurkan takana. Koulutukset ovat olleet aiheiltaan someen keskittyviä ja tietysti kuulijakunnan lähtötasoon ja tärkeimpiin aihepiireihin räätälöitynä. Yksi näistä tämän vuoden koulutuksista oli etänä ja siellä oli ruudun takana paikalla ilmeisesti jopa 60 henkilöä! Loput kaksi vedettiin ihan livenä ja toisessa oli kymmenisen ihmistä ja toisessa pari kymmentä.





Esiintymispelko

Mähän olen siis aina, kirjaimellisesti aina, pelännyt ihmisten edessä esiintymistä todella paljon. Mun pahimpia painajaisia oli kouluaikojen esitelmät, kun piti astua luokan eteen esittelemään oma työ, esittäytymään uusien luokkatovereille saati sitten olla osana väittelytehtäviä tai muita vastaavia. Esiintymispelko oli sillä tasolla, että ennen esityksiä mahaan koski, stressasin ihan huolella, en pysynyt kunnolla aloillani ja teki mieli paeta paikalla. Esiintymisten aikana lehahdin usein ihan paloauton punaiseksi, ääni saattoi väristä, tarvitsin käsiin jotain mitä räplätä, koitin piiloutua ryhmäesityksissä muiden taakse, kädet hikoilivat ja unohdin usein mitä pitikään sanoa. Sellainen jännityksen tunne oli koko ajan läsnä mahan pohjassa ja mulla oli tosi epämukava olo, ennen esitystä ja siinä kaikkien ihmisten silmien alla. Ja uskon että tämä kaikki on monelle ihan todella tuttua.

Esiintymispelkohan on tosi yleinen ongelma. Joillakin pelko ja jännitys saattaa olla niin paha, että täytyy käydä jopa oksentamassa ennen esiintymistä tai jopa lintsaa esiintymistilanteet. Osa sitten taas puolestaan on jo syntymästä lähtien rakastanut esiintymistä, eikä voi odottaa että pääsee ihmisten eteen ja saa äänensä kuuluviin. Mun oman kokemuksen mukaan, ujot ja hiljaiset tyypit ovat useammin niitä, joita jännittää esiintyminen, mutta toki jännittäjiä on varmasti ihan kaikenlaisten ihmisten keskuudessa. Mutta ihana puoli tässä kaikessa on se, että esiintymispelko on mahdollista selättää ja esiintymistilanteista voi tehdä jopa ihan siedettäviä.





Oma taipaleeni jännityksen voittamiseen

Mun ensimmäinen muistikuva ja valonpilkahdus siitä, että mäkin voin voittaa esiintymispelon, tapahtui vaihdossa Englannissa. Siellä kahdenkin kurssin ”lopputyö” esiteltiin luokan edessä oman ryhmän kanssa ja sehän oli mun kaltaiselle ihan todella hurja tilanne, kun piti vetää esitelmä vieläpä englanniksi. Toisessa näistä esiintymisistä vaadittiin opettajan puolelta myös itseasiassa se, ettei käytössä ole mitään muistilappuja eikä presentaatiota. Muistan, kun jännitin etenkin tuota esitystä aivan hulluna. Selvisin siitä kuitenkin hyvin ja omaksi yllätyksekseni olin vahvin esiintyjä meidän ryhmässä!

Näiden vaihtoajan esiintymisten jälkeen meni taas pitkät tovit, ennen kuin muita esiintymisiä tuli eteen. Seuraavat saattoivat itseasiassa olla sitten vasta pandemia-aikana, kun jouduin muiden ihmisten eteen esittelemään töitäni, ajatuksiani ja ideoitani. Muistan, ettei jännitys ollut enää niin suurta, mutta se oli kuitenkin läsnä. Samoin kuin tämän vuoden kahdessa ensimmäisessä koulutuksessa.





Keinoja päästä yli esiintymispelosta

Mä olen kokeillut montaakin eri metodia esiintymispelon peittoamiseen. Olen kokeillut valmistautua superhyvin ja olla valmistautumatta lähes lainkaan. Olen kokeillut alter ego -taktiikkaa ja etsinyt netistä eri keinoja pelon voittamiseen. Mielestäni näistä kaikki ovat auttaneet jollain tavalla. Etenkin englannissa alter ego -taktiikka toimi erityisen hyvin! Kyseessä on siis taktiikka, jolla ajattelet, etteivät ihmiset joille esiinnyt, tunne sinua ja ikään kuin kuvittelet olevasi joku, jota ei jännitä esiintyminen lainkaan. Se toimi ehkä siksi niin hyvin, koska esitykset piti pitää englanniksi ja se on mulle tietyllä tavalla anonyymimpi kieli. Samoin en oikeastikaan tuntenut niitä kurssilaisia juurikaan, joten oli helppo mennä esiintymään vähän hälläväliä-asenteella, kun tiedosti että menisi kuinka pieleen tahansa, en tämän kurssin jälkeen näe näitä ihmisiä enää 😀

Mä luulen, että myös pandemia-aika auttoi mun kohdalla tosi paljon. Esiintymisiä oli paljon, mutta ne olivat aina etänä ja oikeastaan aina sain esiintyä ilman kamerayhteyttä. Se helpotti suuresti, kun sain olla kotona mukavissa vaatteissa enkä nähnyt ihmisten naamoja Teamsin takaa. Samoin toistosta oli iso apu, mitä enemmän ihmisten edessä esiintyy, oli se sitten livenä tai etänä, sitä varmemmaksi esiintyjäksi tulee. Korona-aikana näitä Teams-esiintymisiä oli niin runsaasti, että siihen tuli jopa totuttua ja siitä sitten taas oli kohtuu helppo lähteä esiintymään livenä rajoitusten hellittäessä.






Yksi iso tekijä, joka on vaikuttanut mun esiintymisvarmuuteen, on varmastikin ollut se, että tiedän mistä puhun. Tämän vuoden puolella olen tosiaan vetänyt somekoulutuksia, joista kaksi ensimmäistä jännitti vielä kovasti, koska ne olivat mun ensimmäisiä somekoulutuksia. Olin vähän epävarma, tiedänkö sittenkään kaikkea ja mitä jos en osaakaan vastata kysymyksiin, tai mitä jos ihmiset tietävät jo kaiken mitä opetan. Mutta noista kahdesta ensimmäisestä koulutuksesta tuli pelkkää positiivista palautetta, osallistuneet toivoivat multa lisää koulutuksia, kiittelivät neuvoista kovasti ja olivat ihan selvästi inspiroituneita kaikesta mitä puhuin. Se on tuonut valtavan itsevarmuusboostin. Tajusin, että hei ehkä mä oikeasti tiedän mistä puhun ja olen ammattilainen siinä mitä teen. Myöskin some on aihealueena sellainen, että voisin jauhaa siitä tuntitolkulla, ja luulen että myös se aiheen oleminen ”oma juttu” vaikuttaa isosti.





Mun vinkit tiivistettynä

Tästä postauksesta tuli nyt jo ihan kilometrin mittainen, mutta vielä loppuun se, miltä tuntuu voittaa esiintymispelko. Se tuntuu ihan hurjan vapauttavalta ja en tiedä, tuntuuko mikään enemmän onnistumiselta kuin se, että viimeisimmän koulutuksen jälkeen mulla oli fiilis, että haluan ehdottomasti tehdä näitä lisää. Esiintymispelon voittamisesta saa käsittämättömän itsevarmuusboostin ja se vaikuttaa omaan tekemiseen etenkin ammatillisesti ihan tosi paljon. On ollut vähän sellainen voittamaton olo 🙂

Tässä vielä tiivistettynä mun vinkit esiintymispelon voittamiseen. Ensimmäisenä se, että oikeasti tiedät mistä puhut eli pyri tekemään esityksiä, joiden aihe on sun intohimo. Toisena on ehdottomasti toistot ja se, että yksinkertaisesta kartutat kokemusta esiintymisestä, koska silloin näet ettei mitään pahaa tapahdu. Kolmantena voit myös miettiä, mikä on pahin asia mitä esiintymisen aikana voi tapahtua? Valmistaudu esiintymisiin ehdottomasti hyvin ja varaa mukaan juotavaa, jota kannattaa siemailla esiintymisen aikana. Niinkin pieni ele tekee tilaisuudesta rennomman ja huomaat myös itse, että voit ottaa kesken puhumisen pieniä taukoja. Harjoitus tekee selvästi tässäkin asiassa mestarin, mutta jos mä pystyin selättämään esiintymispelkoni, niin silloin siihen pystyt sinäkin ♡



Onko esiintymispelko sulle tuttu?






Karmiva Karnevaali - Särkänniemen huvipuistattava tapahtuma
Ainutlaatuinen getaway - Hilton Kalastajatorppa IGLUX

Leave a Reply