Stonehenge

Viimeisenä kokonaisena päivänä Englannissa lähdettiin tosiaan Salisburyyn jotta nähtäisiin kuuluisa Stonehenge. Stonehenge on ollut jo ala-asteesta lähtien mun niin sanotulla elämän bucket-listalla ja nyt vihdoin se kohta voidaan ruksittaa. Southamptonista Salisburyyn kesti junalla vain puoli tuntia ja toinen puoli tuntia istuttiin bussissa, joka vei meidät paikan päälle. Tuona päivänä oli vähän huono sää, vettä tihutti lähes koko ajan ja muutenkin taivas oli ihan harmaa, kuten kuvista näkyy ja siksi kuvien tunnelmakin on tosi melankolinen tällä kertaa 😀

Stonehenge on siis esihistoriallinen kivikehä Englannissa, eikä siitä ole vieläkään varmuutta että miksi se on rakennettu. Pitkään myös se oli mysteeri, että miten se oli onnistuttu rakentamaan eikä siitä voida vieläkään olla aivan täysin varmoja. Todennäköisesti kuitenkin sen rakentamisessa on käytetty samoja metodeja kuin pyramidien rakentamisessa. Stonehengen rakentaminen on kuitenkin ilmeisesti aloitettu suunnilleen 3000 eaa ja sitä on rakennettu todella pitkään ja välillä rakennettu lisääkin.

Rakentamisestakin on silti pari erilaista teoriaa, ja yksi on se, että kivet olisivat kulkeutuneet jääkauden aikana johonkin tuohon lähistölle. Useimmat silti uskovat ihmisten rakentaneen sen pyramidien rakennustekniikalla, ja siihen minäkin uskon. Rakentaminen on kuitenkin vaatinut paljon voimaa ja aikaa, koska ne on pitänyt ensin tuoda paikalle, muotoilla oikeanlaisiksi, sitten vielä asettaa paikoilleen ja jopa nostaa osa kivistä toisten päälle.

Ylläolevassa kuvassa näkyy Heel Stone, joka on luonnonkivi eikä sitä ole ilmeisesti muokattu kuten muita kiviä. Se sijaitsee näköetäisyydellä Stonehengestä.

Joillakin Stonehengen kivillä on jopa nimiä, kuten tuolla Heel Stonella, ja osa on aikojen saatossa kaatunut ja joitain on saatettu jopa viedä pois. Kivet kuitenkin painavat keskimäärin jopa 25 tonnia (mittayksiköstä en osaa sanoa varmuutta kun saatiin eri infoja tästä :D) ja voivat olla seitsemän metriä korkeita. Tämän lisäksi osa kivistä on istutettu jopa 2,5 metrin syvyyteen maan alle ja ne muodostavat useamman erilaisen kivikehän.

Stonehengen tarkoituksesta on tosiaan myös monia eri teorioita. Joidenkin uskomusten ja tutkijoiden mukaan se on ollut temppeli, kirkko tai uhrauspaikka, jotkut sanovat sen olleen vähän aurinkokelloa vastaava tähtitieteellinen kalenteri tai esimerkiksi hautausmaa. Se on myös saattanut olla vain pyhä paikka tai sitten sillä ei ole sen suurempaa merkitystä. Mä itse uskon sillä olleen joku pyhä merkitys, koska ei kai kukaan rakentaisi mitään noin suurella vaivalla vaan huvin vuoksi 😀 On myös epäselvää, onko Stonehenge valmis, vai onko sen rakentaminen jäänyt aikoinaan kesken.

Stonehengen näkeminen oli kyllä mieletön kokemus, vaikka kyseessä onkin vain kiviä. Silti se on jotenkin niin muinaisen näköinen ja itseäni kiehtoo kovin sen mysteerisyys, kun siitä ei tiedetä varmaksi lähes mitään. Ja vaikka nuo ovatkin vain kiviä, voisin silti käydä siellä uudelleenkin jos vaikka olisi parempi sää 😀
Oletko sä käynyt Stonehengellä tai haluaisitko käydä?

×××
Muista myös tykätä blogista Facebookissa! 🙂

Lue myös

Blogiyhteistyöt 1: Ei tää maailma ilmaiseksi pyöri
Mun viisi lempiblogia

Kommentoi