Ura

5x vinkit työnhakuun: Näin mä sain töitä ja harkkapaikan

Mulla on tällä hetkellä tosiaan menossa opintojen syventävä harjoittelu, jonka lisäksi olen nyt aloittanut palkkatyön. Näiden yhdistelmä tekee mun elämästä superkiireistä, mutta tästä vauhdikkaasta elämäntilanteesta inspiroituneena haluan kirjoittaa enemmän ura- ja työjuttuja, ja mistä olisikaan parempi aloittaa kuin työnhakuvinkeistä. Näitä vastaavia kirjoituksia on netti ihan pullollaan, mutta haluan silti jakaa omat pienet niksini, joiden avulla mä nappasin harkkapaikan ja työpaikan tänä keväänä. Osalle varmasti nämä mun vinkit ovat jo tuttuja juttuja, mutta muutamaa näistä en ole ainakaan itse bongaillut vastaavista kirjoituksista.

Heti alkuun voidaan varmaan mainita ne lähes itsestäänselvyydet: Ole aktiivinen ja hae monia eri paikkoja, ole avoin, iloinen ja helposti lähestyttävä, kaikki onnistuu -asenne, siisti olemus haastattelussa ja älä ole liian valikoiva töiden suhteen. Päivitä CV:tä usein, kohdenna se hakupaikan mukaan, panosta CV:n kuvaan ja opettele kirjoittamaan hyvä saatekirje. Mutta sitten, mitä muita vinkkejä mulla on heittää teille?

 

1. Tee CV:stä erottuva

Tämä vinkki näkyy todella usein muuallakin, mutta haluan ehdottomasti ottaa sen tähän mukaan, koska väitän CV:llä olleen omissa hauissani iso vaikutus. Sainkin omasta CV:stäni paljon kehuja ja kiitoksia rekrytoijien puolesta. Oman pohjani ostin parilla eurolla Etsystä, sillä mulla ei ollut aikaa väkertää omaa alusta loppuun. Etsystä löytyykin tosi paljon erilaisia pohjia todella halvalla, mutta teet vastaavan helposti myös itse.

Vinkeiksi erottuvaan CV:n tekoon sanoisin väreillä leikittelyn (käytä hillittyjä värejä, mutta värit jäävät paremmin mieleen kuin mustavalkoisuus!), visuaalisuuden ja ytimekkyyden. Yritä kertoa itsestäsi mahdollisimman paljon visuaalisesti, käytä kehyksiä ja esimerkiksi kielitaidon voit merkitä palkkien avulla. CV:n olisi myös hyvä olla maksimissaan pari sivua (yksi A4 molemmin puolin), jotta se on helppo antaa eteenpäin ja se on nopeasti luettavissa. Jos sulla on työkokemusta monen sivun täyttämiseen, muokkaa CV:tä niin, että vain mainitset nimeltä tai jätät jopa kokonaan pois epäoleellisimmat työkokemukset.

Yksi tänä kevänä opittu vinkki on myös pienen profiilitekstin lisääminen CV:n alkuun. Profiiliteksti voi olla vain muutaman lauseen mittainen, jossa voit kuvailla itseäsi muutamalla adjektiivilla ja kertoa tosi lyhyesti taustoistasi. Tämä vinkki myös lyhentää saatekirjeen pituutta.

 

2. Ytimekäs saatekirje

Itselläni iso virhe aiemmin on ollut saatekirjeen pituus, koska usein päädyn jaarittelemaan ihan liikaa kaikkea turhaa 😀 Mun neuvo onkin siis keskittyä oleelliseen, ja hyvä saatekirje on vain yhden sivun mittainen. Sun ei tarvitse kirjoittaa elämäntilanteestasi tai muustakaan vastaavasta, vaan keskity kertomaan miksi just sinut pitäisi palkata. Rekrytoijat eivät nimittäin jaksa lukea pitkiä romaaneja ja pelkästään vastaamalla kysymykseen miksi juuri sinä, jäät mieleen koska sinusta syntyy potentiaalinen ja motivoitunut kuva.

Saatekirjeen on myös hyvä mätsätä CV:n kanssa ja esimerkiksi itse olen käyttänyt näissä molemmissa samaa pohjaa.

 

3. Käy tapaamassa kasvokkain

Okei, tämä vinkki on vähän niin ja näin. Jos kävelet vain johonkin liikkeeseen jättääksesi hakemuksen, lopputulos ei välttämättä ole se toivottu, koska et voi tietää onko paikalla päätöksiä tekevä henkilö eivätkä kaikki liikkeet halua paperilappusia pyörimään ympäriinsä. Kuitenkin suosittelen ehdottomasti hyödyntämään mahdolliset rekrytointitilaisuudet, sillä itsekin nappasin nämä molemmat työni sellaisen kautta. Kasvokkain sinusta saa laajemman kuvan ja pystyt vaikuttamaan olemukseesi niin paljon enemmän kuin sähköisen hakemuksen jättäminen.

 

4. Osoita kiinnostusta haastattelussa ja sen jälkeen

Pyri osoittamaan kiinnostustasi haastattelussa mahdollisimman paljon ja yritä jättää itsestäsi sellainen kuva, että sinusta saa pitkäaikaisen ja motivoituneen työntekijän. Omat hyväksi todetut vinkit tähän ovat seuraavat; kerro olevasi kiinnostunut etenemisestä työtehtävissä sekä kysy lopuksi kuinka rekrytointiprosessi etenee.

Harkkapaikan kohdalla mä myös soitin heille viikon kuluttua tapaamisesta kysyäkseni tilannetta, ja väitän senkin auttaneen mua eteenpäin.

Haastattelussa sain paljon kehuja siitäkin, että perustelin kaiken mitä sanoin olevani esimerkkien avulla (esimerkiksi ”olen oma-aloitteinen ja itseohjautuva, joka näkyy loistavasti siinä, että olen opiskellut monimuotototeutuksessa itsenäisesti kaksi ja puoli vuotta”). Tämä kuulemma konkretisoi tilannetta ja antoi minusta kokeneen ja ammattitaitoisen vaikutelman.

 

5. Brändää itsesi

Tätä viimeistä pidän ehdottomasti tärkeimpänä. Rekrytointiprosesseissa eteen tulee satoja hakemuksia, joten sun täytyy löytää keino erottua joukosta. Niillä, jotka erottuvat, on totta kai paremmat mahdollisuudet tulla valituksi. Ja siksi henkilöbrändäys onkin aina vain tärkeämpää työnhakumarkkinoilla.

Mä itse käytin tänä keväänä itseni brändäämiseen vaaleanpunaista; mun CV:ssä ja saatekirjeessä on vaaleanpunaista, mun somekanavat (kyllä, monet rekrytoijista tsekkaavat myös ne) ovat vahvasti samaa sävyä ja pukeuduin vaaleanpunaiseen. Rekrytapahtumassa mulla oli siis päällä vaaleanpunainen neule sekä sama pinkki takki kuin haastatteluissakin. Rekrytoijat myös kommentoivat ihastellen mun sävymaailmaa, joten saatiin tästä keskustelua aikaan ja sekin kertoo mun onnistuneen.

Sun ei tietenkään tarvitse pukeutua myöskin vaaleanpunaiseen, mutta jos koet jonkun mieleenpainuvan värin olevan sun juttu tai jos sun tyylisi on muista erottuva, käytä se ehdottomasti hyödyksesi. Vastaavasti jos sun harrastus on jotain erikoisempaa, tuo sitä esille ja niin edelleen.

 

Huh, tulipas tästä pitkä maratoonipostaus! Iso kiitos jos jaksoit lukea loppuun ja toivottavasti tästä on edes vähän hyötyä. Tiedän, että mulla on rästissä tosi monia muitakin toivepostauksia, mutta kyselen silti että kiinnostaako teitä jatkossakin työhön liittyvät postaukset? Mulla nimittäin pyörii mielessä esimerkiksi my day -postaus kiireisimmistä päivistä ja kuinka saan mun ajan riittämään tähän kaikkeen. Myöskin jos sulla on mielessä jotain työhön liittyvää mistä haluaisit mun kirjoittavan, heitä ehdottomasti toivetta kommenttiboksiin!

 

Mitkä on sun parhaat vinkit työnhakuun?

 


×××
Seuraa mua myös Instagramissa @ellileppiniemi!

 
 
 
 
 
 


LUE MYÖS NÄMÄ

× Life update: Mitä mä teen mun elämällä nykyään?
× Mitä on urheilujohtaminen ja -markkinointi?
× Mikä ihmeen monimuotokoulutus?
 

Lue myös

Mitä ikävöin Englannista?
Hyvää synttäriä minä! Millainen tyyppi olen kavereiden mielestä?

14 Comments

Leave a Reply