Tasa-arvo – Ajatuksia Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä

id tasa-arvo

Kuvat © Aleksi UimonenTasa-arvo on henkilökohtaisesti itselleni yksi suurimmista arvoista. Niin on ollut jo pienestä pitäen, ja mut on taidettu kasvattaa ajattelemaan tosi tasa-arvoisesti ja siksi se tuleekin nykyään niin automaationa. Tänään Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi innoistuin kirjoittamaan muutamia omia ajatuksiani tasa-arvosta, sen merkityksestä mulle sekä mitä toivoisin sen olevan.

Mitä on tasa-arvo?

Tasa-arvohan määriteltynä tarkoittaa samanarvoisuutta ja yhdenvertaisuutta, eli ihmisten yhtäläistä arvoa yksilöinä sekä yhteiskunnan jäseninä. Lain mukaan ketään ei saa asettaa eri asemaan iän, sukupuolen, alkuperän, kielen tai muun henkilöön liittyvän seikan vuoksi. Suomessa tasa-arvo näkyy vahvasti esimerkiksi naisten ja miesten välisenä tasa-arvona, eikä meillä naista saa asettaa heikompaan asemaan esimerkiksi töissä sukupuolensa vuoksi. Suomessa myös samaa sukupuolta olevat parit saavat mennä naimisiin ja trans-ihmiset saavat olla juuri sitä mitä haluavat.

Päällisin puolin tuntuu että Suomessahan tasa-arvon asiat ovat hyvin. Ja niinhän ne ovatkin moneen muuhun maahan verrattuna, mutta mun mielestä tasa-arvoa ei voi koskaan parantaa liikaa. Ja siksi on tärkeää että meillä on tällainen tasa-arvon päivä muistuttamassa tästä kaikesta.Mun suhtautuminen tasa-arvoon

Mulle kaikki ihmiset ovat olleet aina samanarvoisia, niin etnisyyteen, kansalaisuuteen kuin sukupuoleen katsomatta. Mun ajatusmaailmaan ei mahdu se, että joku olisi huonompi tai vähempiarvoisempi yhtään mistään syystä. Näin on tosiaan ollut aina, ja esimerkiksi uskon saaneeni ensimmäisen työpaikkani tämän katsomukseni vuoksi. Kyseessä oli työpaikka päihdekuntoutuskeskuksen lastenhoitajana koulun ohella, ja muistan edelleen sen tilanteen työhaastattelussa. Multa kysyttiin viimeisenä kysymyksenä, että mitä mieltä olen keskuksen kuntoutujista. Mun ei tarvinnut edes miettiä, vaan vastasin heti että mulle he ovat aivan tavallisia ihmisiä ja että jokaisella meistä on ongelmia. Toisilla valitettavasti isompia kuin toisilla, mutta ihailen sitä että he ovat osanneet hakeutua avun piiriin. Muistan elävästi kuinka haastattelijan ilme kirkastui ja paikka oli siltä seisomalta mun, vaikka tiesin haastattelussa käyneen hakijoita, joilla oli oikeasti kokemusta lastenhoidosta.

Tasa-arvo merkitsee mulle vahvasti vapautta olla oma itsensä. Myös Minna Canth on sanonut näin: ”Ensimmäinen ehto naisen edistymiselle on persoonallinen ja henkinen vapaus. Siihen perustuu kaikki muu.” Tuo on mun mielestä niin hyvin sanottu, eikä se mun mielestä ulotu vain naisiin. Kaikkien ihmisten edistymisen ehtona on vapaus ja ilman tasa-arvoa se ei olisi mahdollista. Mä myös väitän, että ilman tasa-arvoa ja sen puolesta taistelemista moni tänä päivänä itsestäänselvä asia olisi jäänyt saavuttamatta.
Tulevaisuuden suhteen mä todellakin toivon, että tasa-arvon puolesta taistelemista jatketaan. Asiat alkavat olla hyvällä mallilla, etenkin lain puitteissa, mutta erityisesti ihmisten ajatuksissa ja suhtautumisessa on edelleen työstettävää. Ja kuten sanoin, maailma ei voi olla liian tasa-arvoinen, joten mun mielestä sen puolesta taistelemista ei tule lopettaa koskaan.Mitä ajatuksia tasa-arvo ja Minna Canthin päivä sinussa herättää?
×××

Seuraa blogia helpoiten tykkäämällä Facebookissa!


Lue myös

4x luottotuotteet käsien hoitoon pesurumban keskellä
Farkkumekko - Tämän kevään hittivaate

Kommentoi