Millainen on hyvä ystävä?

Ystävät on yksi elämän tärkeimmistä jutuista ja ystävät auttavat jaksamaan niin arjessa kuin epätavallisemmissakin tilanteissa. Ystäviä voi olla vähän tai paljon, osan kanssa voi olla läheisempi kuin toisten ja toisten kanssa on yhteistä vain joku tietty kiinnostuksen kohde. Ystäviä mahtuu elämään todella paljon, jotkut ovat vain tulleet käymään, osa muuttuu ystävästä kaveriksi tai toisinpäin ja jotkut ovat sun mukana läpi elämän. Ja kaikki tämä monimuotoisuus tekee mun mielestä ystävyydestä yhden elämän parhaimmista asioista.
Mulla on tosi paljon kavereita, mutta kuitenkin kohtalaisen vähän ystäviä, koska en ehkä päästä ihmisiä niin lähelle kovin helposti. Kuitenkin, sitten kun mun kanssa ystävystyy, musta saa usein pitkäaikaisen ja todella lojaalin ystävän. Aluksi olen hieman ujo, mutta kun muhun tutustuu kunnolla, huomataan että kyllä multakin juttua tulee, vaikka oon ehkä silti enemmän sitä kuuntelija-tyyppiä. Mutta millainen on sitten mun mielestä hyvä ystävä?

Hyvän ystävän kanssa ei tarvitse olla yhteyksissä päivittäin. Mulla on monia ystäviä, joiden kanssa asutaan esimerkiksi eri kaupungeissa ja siksi nähdään aika harvoin. Snäppäillään toki ja jos jomman kumman elämässä tapahtuu jotain suurta, vaihdetaan monia viestejä tai soitellaan. Mutta useimmiten mun ystävyyssuhteissa painotetaan kuitenkin sitä livenä näkemistä, ja kuulumiset pyritään vaihtamaan kasvotusten, vaikka sitten harvemmalla välillä ja monta tuntia maailmaa parantaen. Ja se on muuten parasta mitä tiedän, kun voi vaan istuskella jossain monta tuntia hyvän ystävän kanssa ja puhua kaikesta, mitä maailmaan mahtuu ilman hiljaisia hetkiä. Siinä on se luotto, että kyllä se kaveri siellä on, vaikkei joka päivä yhteyttä pidettäisikään tai jos ei kuuluta kummankaan siihen arkisimpaan elämään. Musta tuntuu, että nämä kaukaisemmat ystävät on just niitä tyyppejä, joihin luotan eniten ja joiden kanssa ollaan oltu ystäviä pisimpään.

Hyvä ystävä myös elää sun mukana ja on sun tukena vaikeimpinakin hetkinä. Hyvälle ystävälle voi näyttää huononkin päivän eikä kaveri silloin käännä selkäänsä, vaan huomaa ettei nyt ole hyvä päivä ja yrittää tehdä siitä paremman. Sanonta, jos et hyväksy huonoja päiviä, et ansaitse myöskään niitä hyviä pitää mun mielestä aika hyvin paikkansa. Tietenkään kaverit eivät ole mitään jäteämpäreitä joille heitetään se kaikki ikävä omasta elämästä, mutta ne hyvät ystävät eivät myöskään hylkää huonompana hetkenä. Ystävän on tarkoitus olla tukena ja kuunnella, jos sellaiselle on tarvetta. Ystävän kanssa on helppo keskustella myös niistä mielipideasioista vaikka oltaisiinkin eri mieltä. Hyvä ystävä ei yritä nostaa esille sitä, kuinka toisen mielipide on väärä koska se on erilainen, vaan erilaisuus ja se toinen ihminen hyväksytään siitä huolimatta.

Riidat kuuluvat todennäköisesti lähes kaikkiin ihmissuhteisiin, ja mun mielestä hyvä ystävä on valmis selvittämään ne mahdolliset erimielisyydet. Mä vihaan sitä, jos asiat jätetään leijumaan ja oonkin usein ensimmäisenä painostamassa asioiden selvittämiseen ja odotan sitä myös ystäviltä. Pahinta on, jos asioita ei haluta selvittää, koska se syö luottamusta kaveruuden jatkolta. Hyvät ystävät myös osaavat riidellä satuttamatta toista, koska se ei auta mitään, että toista aletaan esimerkiksi syyllistämään huonoksi kaveriksi. Mun mielestä tosi tärkeää on myös sitten se riidan jälkeinen aika, koska jos sen jälkeen ei osata palata ”normaaliin”, on todennäköistä että toiselle on jäänyt jotain hampaankoloon eikä asioita ollakaan saatu selvitettyä. Hyvässä ystävyyssuhteessa siis riidoista ja erimielisyyksistä selviäminen ja miten se tapahtuu on niitä ratkaisevia juttuja mun mielestä.

Itsestäänselvyyksinä voidaan kai myös pitää sitä, että ystävä ei valehtele, naureskele selän takana tai puukota selkään. Hyvä ystävä on aidosti onnellinen toisen saavutuksista eikä anna kateuden tai katkeruuden syövyttää ystävyyttä. Hyvä ystävä haluaa myös olla aidosti kaveri, eikä esimerkiksi ystävysty toisen kanssa sen takia, että siitä hyötyisi itse. Ystävät voivat sanoa mielipiteensä suoraan (loukkaamatta totta kai) eikä oikeaa ystävää tarvitse mielistellä. Hyvä ystävä on myös tietysti luotettava, eikä omia juttuja vuodattaessa tarvitse pelätä niiden leviämistä. Hän ei keskity vain omiin huoliinsa, vaan muistaa kysyä miten toisellakin menee ja muistaa ystävät myös silloinkin, kun ei itse tarvitse ystävän tukea. Tuskin meistä kukaan on aina sellainen täydellinen ystävä, mutta se aito välittäminen on se isoin juttu, mikä tekee hyvän ystävän.

Nyt ystävänpäivänä haluan sanoa kiitos mun ystäville ja poikaystävälle. Kiitos että luotatte muhun ja kiitos että olette siellä vaikkei joka päivä nähtäisikään. Kiitos että teette juhlimisesta moninkerroin kivempaa. Kiitos, että olette löytäneet elämäänne ihania ihmisiä, joihin myös mulla on sitä kautta ollut etuoikeus tutustua. Kiitos että jaksatte odottaa ravintoloissa, että saan napattua sen kuvan ja kiitos teille, jotka jaksatte välillä olla myös siellä kameran takana. Kiitos että uskotte muhun ja seisotte mun tukena. Kiitos myös niille lyhytaikaisemmille kavereille, teihin on ollut tosi mahtava tutustua ja toivoisin todella että ystävyys olisi kantanut pidemmällekin. 
Kiitos kun kysytte huonona päivänä mikä on hätänä ja yritätte auttaa. Kiitos että teidän seurassa voin olla oma itseni ja että välitätte aidosti. Kiitos että myös mä saan olla osa teidän ihanaa elämää, koska koen itseni todellakin etuoikeutetuksi. Kiitos että ette jättäneet mua vaihtoaikanakaan yksin, se todisti että kaikille välimatka ei oikeasti merkkaa mitään. Kiitos että jaksatte ylläpitää ja huolehtia meidän kaverisuhteesta, koska siihen tarvitaan aina kaksi.

Kiitos siis just niille mun ystäville ja myös poikaystävälle. Liian harvoin tulee sanottua että välitän, mutta te olette mulle oikeasti todella tärkeitä ja näin ystävänpäivänä on ihana antaa teille hiukan enemmän huomiota. Te tiedätte kyllä keitä olette, ja kiitos niin paljon että sä olet just sinä ja että olet myös just siinä.

×××
Viettäkää ihana ystävänpäivä ♡

Lue myös

Turhautumisia viime päiviltä
En jonottanut ämpäreitä vaan siveltimiä

Kommentoi