Mikä ihmeen monimuotokoulutus?

Yhteishaku lähestyy taas kovaa vauhtia ja sainkin idean vihdoin kertoa täälläkin tarkemmin mun koulutuksesta. Se nimittäin ihmetyttää lähes kaikkia enkä kyllä ihmettele yhtään miksi. Tällä kertaa haluan kertoa teille mun koulutusmuodosta, mutta lähiviikkoina voisin myös kertoa itse alastakin, tai lähinnä mun suuntautumislinjasta joka on sekin hieman harvinaisempi.
Mun koulutus on siis toteutettu monimuotona, ja sen ääneen sanominen saa monet ihmettelemään. Kyseessä on tosiaan tutummin aikuiskoulutus, ja tuo nimi on vaihdettu ihan lähivuosina eikä siksi ole monelle vielä tuttu. Opiskelen ammattikorkeakoulussa ja olen päässyt sinne suoraan ensimmäisellä hakukerralla lukiosta yhden välivuoden jälkeen. Monimuotototeutuksen valitsin paristakin eri syystä; osittain siksi, että haluamaani suuntautumislinjaa ei mun hakuvuotena ollut muuna toteutusmuotona ja osittain siksi, että halusin olla töissä. Mä arvostan työkokemusta vähintäänkin yhtä korkealle kuin koulutusta ja näin sen todella arvokkaana asiana, että voin opiskelujen yhteydessä kerryttää työkokemustani.

Meidän monimuotokoulutus on suunnattu työssäkäyville ja se on suunniteltu siten, että töissä voi olla koulun ohella täysipäiväisesti. Mulla itselläni on koko opintojen ajan, vaihtoa lukuunottamatta tietysti, ollut kokopäiväinen työpaikka, josta sain ottaa palkattomiksi ne harvat koulupäivät mitä tarvitsin. Koulupäiviä nimittäin kyllä on monimuodossakin, ja meillä niitä on ollut tavallisesti yksi tai kaksi kuukaudessa. Toki niihinkään osallistuminen ei ollut täysin pakotettua ja monet luokkalaisista joutuivatkin omien töidensä takia jättämään koulupäiviä toisinaan väliin. Muutenhan tämä koulutus ei poikkea oikeastaan mitenkään tavallisesta päiväopiskelusta ja esimerkiksi koulutuksen pituus on tavallisesti sama näissä molemmissa.
Eli siis opiskelu monimuodossa on lähinnä pelkästään etäopiskelua. Palautettavia tehtäviä on tasaisesti pitkin lukukautta riippuen tietysti kurssista, mutta isoimpien palautettavien tehtävien deadlinet ovat ennen joulua ja toukokuun lopulla. Tehtäviä on laajasti kurssista riippuen niin yksilötehtävinä kuin ryhmätöinäkin, ja ryhmätöissä käytettiin paljon Facebookia ja Google Drivea kun ei useinkaan päästy näkemään kasvokkain. Kurssit myös suoritetaan päiväopiskelumuodon tapaan tehtävillä, lopputyöllä, tentillä tai vastaavalla ja kurssien sisältö on käsittääkseni myös sama kuin päiväopiskelijoilla. Perusharjoittelun olen muuten saanut suoritettua vain sillä, että olen ollut koulun ohessa töissä ja suorituksen kirjaamiseen tarvittiin pelkät allekirjoitukset.

Toisille tämä etäopiskelu sopii ja toisille taas ei. Mullakin on fiilikset monimuotoa kohtaan vaihdellut monesti kauden mukaan, koska kun deadlinet painaa päälle, tekee mieli kirota koulutus ja itseni maan alimpaan rakoon, varsinkin jos en ole aloittanut tehtäviä ajoissa. Toisinaan taas tehtävien teko pitkin lukukautta sujuu rennosti ja mietin töihin mennessä miksei kaikkia koulutuksia ole järjestetty monimuotona. Tietenkään se ei ole mahdollista eikä se olisi oikeasti edes hyvä juttu, mutta ymmärtänette pointin. Monimuodossa kaipaisin silti enemmän sitä vuorovaikutusta niin opettajien kuin oppilaidenkin kanssa, ja esimerkiksi opiskelijabileet saattaa jäädä tällä koulutusmuodolla melkein kokonaan väliin. Silti ymmärrän ettei tälle voida tehdä mitään, koska kyseessä on tosiaan tällainen opiskelumuoto.
Välillä mä olen ollut opetukseen silti epätyytyväinen, kuten vähän vihjasinkin tässä postauksessa. Meillä on kyllä tosi hyviäkin opettajia, mutta jotkut tietyt ehkä ottavat monimuodon vähän liian kirjaimellisesti eikä useimmista lähiopetuspäivistä ole siksi ollut mitään hyötyä. Usein myös teknologia on opetuksen tiellä, kun joskus opetukseen tarvittavat materiaalit, Skypet ja vastaavat eivät vain toimi ja sitten ollaankin ongelmissa. Ryhmätöidenkin toteuttaminen on monesti mennyt niin, että jokainen hoitaa oman osuutensa yksilötyönä ja sitten vaan toteutetaan työn esitelmä yhdessä. Tästä kaikesta itseopiskelun määrästä olen välillä ollut huolissanikin, että tuleeko musta yhtä pätevä tradenomi kuin päiväopiskelijoista koska mulla ei ole yhtä aktiivista opettajien tukea kuin heillä. Nuo fiilikset ovat silti aika harvinaisia ja tiedän, että kyllä mun arvosanat kertovat siitä että olen tarpeeksi pätevä ja onhan mulla se kaikki työkokemus nyt myös tukena.

Kuitenkin olen kokenut monimuotokoulutuksen olleen just mulle se paras vaihtoehto. Olen todella tyytyväinen siihen, kuinka paljon ja millaista työkokemusta olen saanut opiskelujen ohella. Olen myös oppinut niin paljon muilta opiskelijoilta, koska mähän olen siis meidän luokan toiseksi nuorin oppilas. Koska kyseessä on aikuiskoulutus, monilla mun luokkakavereilla on ihan omia yrityksiä ja monien vuosien työkokemusta, ja mä olen saanut nauttia heiltä opituista vinkeistä ja muista. Monimuoto on mahdollistanut mulle niin paljon ja siksi olen siihen valintaan niin tyytyväinen.
Kootusti siis monimuotokoulutus tarkoittaa etäopiskelua, mutta muuten se on täysin sama juttu kuin päiväopiskelu. Saan täysin saman tutkinnon suoritettua tällä ja samassa ajassa, mutta sen lisäksi monimuoto on mahdollistanut mulle kokopäiväisen työskentelyn opiskelun ohella, asumisen eri kaupungissa kuin missä mun koulu on ja enemmän vapauksia opiskeluun. Toki se myös vaatii enemmän vapaa-ajan käyttöä opiskeluun, mutta sitä se valintojen maailma on.

Mä voin itse suositella monimuotoa täysin sydämin. Ja myös suoraan lukiosta tai ammattikoulusta valmistuville, koska vaikka tämä on tavallaan aikuiskoulutus, ei ole mitään estettä miksei nuoremmatkin siitä selviäisi. Muistutan silti punnitsemaan tarkkaan jos monimuotoa harkitset, että onko susta opiskelemaan etäopiskeluna koska se oikeasti vaatii myös todella paljon työtä. Loppujen lopuksi koulutusmuoto on kuitenkin vain itsestä kiinni ja mun mielestä ihminen pystyy oikeastaan mihin vain kun tarpeeksi haluaa 🙂

×××
Kuvat liittyvät nyt vahvasti aiheeseen hahah 😀 Ne on koottu mun satunnaisista snäpeistä kouluun liittyen, ja mua voi seurata Snapchatissa @ellimarias !

Lue myös

Enkelineule on paras neule
Turhautumisia viime päiviltä

Kommentoi