Mikä ärsyttää bloggaajissa ja blogimaailmassa?

Mua jännittää tämän kirjoituksen julkaiseminen, ja oonkin valmistellut tätä jo muutamia viikkoja. Mä tiedän, että varmaankin sohaisen nyt muurahaispesään, mutta mulla on oikeus sanoa mielipiteeni ja musta on kiva nähdä onko siellä muita, jotka ovat huomanneet samoja juttuja. Toivon, ettei kukaan tule kommentteihin rähisemään vaan eriävät mielipiteet esitetään fiksusti. Mä myös toivon, että osaan selittää asiat niin, ettei väärinymmärryksiä tulisi ja siksi tämä postaus onkin melkoisen pitkä, kun yritän selittää kaiken parhaani mukaan. En kirjoita tätä triggeröidäkseni ketään eikä tämä kohdistu kehenkään yksittäiseen tyyppiin, muistetaan se ♡

 

Oon nähnyt monia postauksia siitä, mikä ärsyttää blogeissa, siis lähinnä tyylikysymykset ja muut varsinaisesti itse blogeihin liittyvät jutut. Mullakin on paljon näitä pikkujuttuja, jotka eivät saa mua kiinnostumaan jostain tietystä blogista, mutta en halua nyt puhua niistä. Keskitynkin nyt siis suurempiin juttuihin, tähän blogimaailmaan, bloggaajiin ja heidän käytökseensä yleisellä tasolla.

 Tekopyhyys 
Kehutaan uutta takkia vaikkei se oikeasti olisi yhtään omaa makua. Tai se, että liitytään lukijaksi ja kehutaan kivaksi blogiksi vaikka todellisuudessa se blogi tai bloggaaja ei voisi vähempää kiinnostaa. Mä itse en liity ”turhaan” lukijaksi jossei sisältö mua kiinnosta, ja sen varmasti huomaakin siitä että mä olen tosi aktiivinen lukija. Tuollainen tekopyhyys vaikuttaa oikeasti lähinnä kalastelulta, ja yleensä se loppuukin kun on saatu itselle se toivottu hyöty, eli esimerkiksi uusi lukija.

 

 Sopulointi 
Mua ei häiritse mitkään massatuotteet tai -tyyli, koska se nyt vaan on fakta ettei meistä kaikki halua erottua omalla tyylillään ja se on ihan okei. Se on ookoo, että silmää vaan sattuu miellyttämään ne samat asiat kuin suurinta osaa muitakin. Mutta, se ärsyttää että bloggaajat juoksevat ikään kuin yhtenä kanalaumana samojen asioiden perässä. Se, että viidessä blogissa on saman viikon sisällä sama paita ei oikeasti enää inspiroi. Tähän samaan kategoriaan lisäisin myös erilaiset blogihaasteet ja vastaavat. Mä tykkään niistä ja lukea niitä, vaikken koe niiden sopivan omaan blogiini. Mutta siinä vaiheessa, kun luen samaa haastepostausta tai kesän bucket listiä kuudennesta blogista, se on jo tosi puuduttavaa. Vaikka mä oon tosi aktiivinen lukija, ei mullakaan riitä into ja energia lukea ajatuksen kanssa ja vielä kommentoidakin sitä ”samaa” postausta uudelleen ja uudelleen.

 Yhteistyöviha 
Ihan itse bloggaajatkin ovat keskusteluketjuissa sanoneet, etteivät avaa postausta jossa lukee yhteistyö tai josta on aistittavissa yhteistyö. Ja mä en ole koskaan ymmärtänyt että miksi? Tiedän, että joidenkin blogeissa yhteistyöt tehdään todella hutiloiden, heitetään esille pari kuvaa, muutama lause tekstiä ja ollaan tyytyväisiä siihen saatuun palkkioon, mutta kun ei se kaikilla ole noin. Mä itse panostan yhteistyöpostauksiin paljon enemmän kuin muihin ja olen nähnyt monilla muillakin todella laadukkaita yhteistyöpostauksia. Ja mitä tuo suomalainen ”maksan satasen, ettei naapuri saa viittäkymppiä” -asenne edes tässä tilanteessa hyödyttää, kun usein bloggaaja on palkkionsa saanut jo ennen postauksen julkaisua?

 

 Matkiminen 
Noniin, tämä on se mikä mua häiritsee blogimaailmassa kaikista eniten, ehkä siksi että tämä myöskin koskettaa mua itseäni eniten. Vaikka mulla ei ole ollut bloggaamista takana vielä kauaa, mä olen silti joutunut kokemaan tätä ja se oikeasti tuntuu tosi pahalta. Mä oon kahdesti törmännyt siihen, että oman yhteistyön jälkeen olen lukenut muualta lähes samanlaisen yhteistyöpostauksen ja se loukkaa eniten, kun kyseessä on yhteistyö. Omaan blogiin etsitään täysin samat elementit kuin toisella ulkoasua myöden, kysytään kaikilta täysin samoilta firmoilta yhteistyötä, kopioidaan asuja ja postausideoita. Tätä tapahtuu blogimaailmassa oikeasti tosi paljon, ja se on aika järkyttävää.

Mä en tarkoita, etteikö saisi ottaa toisilta inspiraatiota ja vaikutteita, totta kai saa, enkä usko että meistä kukaan voisi repiä kaikkia ideoitaan vain omasta päästään. Kyllä meistä kaikki nappaa yksittäisiä vaikutteita sieltä täältä ja se on todellakin ookoo. Mutta tietyissä tapauksissa se menee jo vähän liian pitkälle, kun perässä juostaan jatkuvasti ja erityisesti nuo yhteistyöt musta ylittää rajan ja pahasti. Toki usein käy myös niin, että olet rehellisesti luullut idean olevan omakeksimäsi ja myöhemmin huomannut, että joku onkin toteuttanut sen jo aiemmin. Mä itse tajusin vasta ihan vähän aikaa sitten että mulle on käynyt näin kesällä, ja nyt vaan toivon ettei mua silloin kyseisen postauksen julkaisuaikaan pidetty matkijana 😀

Tämä on siis aika moniteräinen miekka, inspiraatiota saa ottaa ja joskus se käy ihan vahingossakin, mutta tietyissä tapauksissa kopiointi ja matkiminen loistaa kauas. Sä et oikeasti ole kovinkaan aito oma itsesi, jos vain kopioit muita.

 

 Kommenttien kalastelu 
Se, kun kommentoidaan vaan nopeasti ”ihania kuvia :)” ja linkataan vielä oma blogi alle. Pahimmissa tapauksissa mukaan lisätään vielä että ”käy kurkkaamassa myös mun blogi”. Blogin linkkaamisessa kommentin perään ei musta ole mitään väärää, musta on ainakin kiva käydä välillä kurkkimassa mun kommentoijien blogeja mutta välillä sekin vain loistaa kauas että kommentti on jätetty pelkästään siksi, että voi linkata oman bloginsa. Mä jätän nykyään usein kommentoidessani oman blogini linkin pois ja muutenkin pyrin kommentoimaan pidemmin, ettei tällaisia viboja tulisi koska tiedän kuinka hölmöltä se vaikuttaa.

 Piilomainonta 
Tästä mä olen kirjoittamassa erillistä postausta, sillä en mitenkään saa mahdutettua tähän kaikkea mitä haluaisin sanoa. Jätänkin siis tämän vain tähän, että en ymmärrä miksi yhteistöiden merkitseminen on niin vaikeaa? Jopa isojen ammattibloggaajien blogeissa näkee paljon näitä väärin merkattuja yhteistyöpostauksia. Sen oikean tavan selvittämisenkään ei luulisi olevan kovin vaikeaa ja piilomainonta kuitenkin on ihan Suomen laissa kielletty.

 

 Toisten siivellä menestyminen 
Blogimaailmassa uusi trendi taitaa olla etsiä itseä isompia bloggaajia ja lyöttäytyä heidän seuraansa, jotta oma näkyvyys kasvaisi. Tuntuu myös, että uutena tapana on käydä läpi toisten bloggaajien lukulistoja ja liittyä niihin kaikkiin lukijaksi, samoin kuin Instagramissa aletaan seurata kaikkia samoja tyyppejä kuin keiltä muut bloggaajat saavat kommenttia, siinä toivossa että se nostaisi omaakin näkyvyyttä. Totta kai on mahtavaa löytää uusia upeita feedejä ja uusia kivoja blogeja muiden kautta, mutta tässäkin liika on liikaa ja alkaa vain vaikuttaa siltä perässä juoksemiselta.

 Blogin luonti vain ilmaista tavaraa varten 
Ennen omaa blogia mä luin lähinnä vaan isompia blogeja mutta kuluneen vuoden aikana olen lukenut jopa enemmän pieniä. Ja sen myötä olen huomannut sen valitettavan asian, että joistakin blogeista huokuu se, että blogi on luotu ilmaisen tavaran vastaanottamista varten. Pientenkin blogien on nykyään kohtuu helppo saada yhteistöitä kun yritykset ovat ymmärtäneet blogien arvon, mutta rehellisesti se näyttää hassulta ja epäaidolta jos sadan lukijan blogissa lähes joka toinen postaus on yhteistyö. Mun mielestä blogia ei pidä luoda vain siksi, että on siistiä saada ilmaista tavaraa ja tehdä yhteistöitä, vaan oikeasti siitä kirjoittamisen ja valokuvaamisen ilosta. Mua ei haittaa jos yhteistöitä on pienessäkin blogissa vaikka viikoittain, mutta jos niiden välissä on vain yksi täytepostaus tai kaksi, ei siitä saa mitenkään sitä kuvaa että kirjoittajalla olisi rehellisesti intohimo kirjoittamiseen ja kuvaamiseen.

 

Noin, nyt ne on sanottu. Älkää kivittäkö mua ihan täysin ja jakakaahan tästä omia ajatuksia kommenttiboksiin ♡

 

Lue myös

Asuinspiraatiota syksyyn
Cambridge

Kommentoi