Maailman ylikulutuspäivä ja vastuullisempi vuosi -haasteeni

id-ylikulutusMoikat teidän maanantaihin! Tänään aamulla ensimmäisenä telkkarista pamahti normaalia epämiellyttävämpi uutinen; tänään on maailman ylikulutuspäivä. Tänään on siis laskennallisesti se päivä, jolloin meidän kulutus ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja sekä käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytöstä johtuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Toki tämä päivä on ollut tiedossa jo vähän aiemmin koska se on voitu laskea, mutta silti se iski naamalle kuin märkä rätti. Ja hei, meidän suomalaisten oma ylikulutuspäivähän meni jo huhtikuun alussa niin että heilahti. Huh.

Mun mielestä on tärkeää, että näistä päivistä puhutaan ja että ne nostetaan näkyville. Mä en ole saarnauksen fani, koska en koe että se saa ketään muuttamaan tapojaan, mutta fakta on se että tieto lisää tuskaa ja näin kävi mulle tänä aamuna. Ahdistaa tämä touhu, mitä me tehdään meidän maapallolle. Tämä touhu, mitä minä itse teen meidän maapallolle. Ihan järkyttävää, että ollaan menty nippanappa puolen vuoden yli ja maapallo ei oikeasti kestäisi enää loppuvuotta. Ahdistaa havahtua tähän.


Mä otin alkuvuodesta itselleni haasteeksi vastuullisemman vuoden. Olen siis asettanut ja asetan itselleni joka kuukausi uuden haasteen Instagram-seuraajien ehdottamista haasteista, jotka ovat pieniä askeleita kohti vastuullisempaa elämää. Alkuvuodesta tuo kyseinen haaste näkyi melko paljon varsinkin mun Instagramissa, mutta sittemmin sen näyttäminen somessa on jäänyt sillä osan kuukausihaasteista taltioiminen someen on ollut haastavampaa kuin ajattelin. Kuitenkin, koska tänään on maailman ylikulutuspäivä, voitaisiin sen ”kunniaksi” ottaa katsaus siihen miten mun haaste on kuukausi kuukaudelta mennyt.


Tammikuu – En osta mitään uutta materiaa

Vastuullisempi vuosi aloitettiin ehdottomasti mun suurimmalla paheella, eli shoppailulla. Haastoin itseni kieltämällä itseltäni uuden materian ostamisen ja tutustuin pitkästä aikaa kunnolla käytettyjen vaatteiden verkkokauppoihin sun muihin. Tämä haaste meni aivan nappiin, sillä en todellakaan ostanut mitään uutta! Myös käytettyjen juttujen shoppailut jäi onneksi aika pieneksi.


Helmikuu – En syö lounasta kertaakaan ulkona

Haha, tämä saattaa olla joidenkin mielestä hassu haaste, mutta mulle sitäkin tärkeämpi. Jos mun kanssa on joskus käynyt syömässä ulkona, tietää että mä aiheutan ihan tajuttomasti ruokahävikkiä koska en vaan jaksa syödä annoksia loppuun. Painotin haasteen lounaisiin, mutta koko kuukauden aikana tuli syötyä ulkona kokonaisuudessaan alle viisi kertaa, joista yksikään ei ollut lounas!


Maaliskuu – Muoviton maaliskuu

Muoviton maaliskuu oli itselleni ehdoton vaihtoehto ja se on ollut tähän mennessä ehdottomasti hankalin. Täysin ilman muovia en selvinnyt millään, mutta mielestäni onnistuin vähentämään muovia tosi hyvin. Yllätyin todella, kuinka haastavaa on näin ensikertalaisena tehdä ruokaostoksia, kun muovia on tungettu lähes kaikkialle. Maaliskuun haaste toimi siis loistavana herättelynä, vaikkei toteutus onnistunutkaan nappiin. Olen silti kohtalaisen tyytyväinen, ja suunnitteilla on uusia tämä haaste vielä tämän vuoden aikana.


Huhtikuu – Kerään roskan päivässä

Tätä kukaan ei ollut ehdottanut, vaan tämä oli oma ideani. Mulle on pienestä pitäen opetettu ettei roskia heitetä maahan, vaan ne kulkee roskikselle asti taskussa, kädessä tai laukussa. Siksi olin vähän shokissa miten paljon roskaa maasta löytyi, kun mulle roskien heittely maahan on täysin epänormaalia. Tämä oli kuitenkin helppo toteuttaa (valitettavasti, kun roskia oli niin paljon) ja tätä myös jatkoin toukokuussa.


Toukokuu – En yksityisautoile

Tämä ehdotettiin Instagramissa muodossa ”matkusta ekologisemmin” ja väänsin sen tähän automuotoon. Toukokuussa ei muutenkaan ollut matkoja ja Suomen sisäiset matkat taittuivat pääosin junalla, joten periaatteessa matkustaminen ekologisemmin täyttyi myös. Yksityisautoilu töihin on toinen mun suurimmista rikkeistä, joten oli hyvä ottaa pieni timeout siihen. Tämä myös sattui loistavaan kohtaan, sillä huhtikuussa mun auto lähti huoltoon jossa se viettikin useamman viikon 😀 Hyvä niin, kiusaukset olivat minimissä. Pakko silti myöntää, että menin autolla töihin ekana päivänä auton paluun jälkeen, ihan vaan koska halusin fiilistellä 😀 Mutta muuten toukokuun haaste meni kivasti, ja oli itseasiassa kivaa ja rentouttavaa käyttää pitkästä aikaa bussia!


Kesäkuu – Shoppailulakko

Kesäkuun haaste oli toinen, joka on mennyt vähän penkin alle. Halusin ottaa tämän haasteen uudelleen, sillä ahdistuin toukokuun shoppailuistani niin paljon. Ja joo, olin ostamatta mitään lähes koko kuukauden, mutta Pariisissa sallin itselleni pari ostosta ja hankin myös tässä postauksessa näkyvät maiharit, ja siksi lasken tämän epäonnistuneeksi kuukaudeksi. Se kuitenkin pysäytti mut miettimään jälleen kuluttamistani, joten siitä onneksi seurasi hyvää.


Heinäkuu – En käytä kertismukeja

Tämä oli toivotuin haaste Instagramissa, toki ehkä johtuen siitä että kuvassa, jossa kyselin haasteideoita, mulla oli kädessä kertakäyttökahvimuki 😀 Päätin ottaa tämän kesälle, kun kesäisin kahvit ja muut juodaan mieluusti takeawayna ja kesäisin mä olen myös tavallisesti juonut normaalia enemmän smoothieita ja pirtelöitä kertismukeissa sun muissa. Tämä ei siis koskenut vain pahvisia kahvimukeja, vaan ihan kaikkia kertismukeja. Tästä olen suoriutunut tosi hyvin ja itseasiassa olen käyttänyt koko kuukauden aikana vain kerran yhtään mitään kertakäyttöastioita, ja niitäkin vain juhlassa jossa olin vieraana ♡


Sellainen koonti vuoden haasteesta tähän mennessä! Tosi pieniä askeleitahan nämä ovat, eivätkä yksinään pelasta maapalloa, mutta toivottavasti ne inspiroivat muita samaan. Ja ainakin minut itseni ne ovat laittaneet pohtimaan, ja oma kehitykseni ja kasvuni vastuullisuuden parissa on itselleni tärkeintä. Loppuvuoden suhteen suunnitteilla on tosiaan muoviton kuukausi uudelleen ja lokakuulle ajattelin lihatonta lokakuuta, jonka voisin marraskuussa syventää vegaanikuukaudeksi (tämä oli myös tosi toivottu!). Pari haastetta uupuu siis vielä, joten ideoita saa heitellä kommentteihin!Millaisia ajatuksia maailman ylikulutuspäivä sinussa herätti?
×××

Voit liittyä lukijaksi Bloglovinin tai Blogit.fi -sivun kautta!


Lue myös

ABC ruuan ennakkotilaus testissä - Sujuvampaa matkantekoa
Terkut lomalta ja keskeltä ei-mitään!

Kommentoi