Maailma vain tarvitsi hengähdystauon – Kaaoksen hopeareunus

id maailma vain tarvitsi hengähdystauonMä katsoin noin viikko sitten Arttu Mustosen (@mustarttu) IGTV-videon aiheesta ”Ehkä me tarvittiin korona” ja se puhutteli mua paljon. Videolla Arttu avaa omia tuntemuksiaan siitä, miten vallitseva korona on muuttanut hänen ajattelutapaansa ja kuinka korona on havahduttanut hänet katsomaan maailmaa uudella tavalla. Mä samaistuin videoon tosi paljon ja sitä katsoessani nyökyttelin vain menemään. Mä olen huomannut isoja muutoksia omassa ajattelutavassani tässä parin viikon aikana kun korona on räjähtänyt käsiin.

Mikä on muuttunut?

Kun korona iski kunnolla, sitä huomasi miten kaikki itsestään selvinä pidetyt asiat eivät enää olleetkaan sitä. Myös se, miten itse aina ennen haaveilin matkustelusta, ei ollutkaan enää merkityksellistä. Mulla oli tuossa alkuvuodesta tosi kova matkakuume sekä katselin lentoja ja pohdin mahdollisuuksia matkoihin lähes päivittäin. Mutta nyt, melkein kuin veitsellä leikaten matkakuume on poissa eikä mua yhtään harmita olla täällä Suomessa. Tekemistä on täytynyt keksiä ihan uudella luovuudella, kun monet paikoista on suljettu tai muuten vaan ei viitsi ehdoin tahdoin hengailla esimerkiksi keskustassa. Oma hyvinvointi on yhtäkkiä alkanut kiinnostaa paljon enemmän ja esimerkiksi oma tyyli, vaatteet ja asut ovat muuttuneet toissijaisiksi.

Sitten alkoi näkyä uutisia, joissa kerrottiin esimerkiksi Venetsian vesien kirkastuneen. Okei, sameus lähtee nopeastikin kun vesillä ei liikuta ja todennäköisesti sameus palaa sillä samalla sekunnilla kun kondolit alkavat taas kulkea. Mutta joka tapauksessa, Italiassa delfiinit ovat lähestyneet rannikoita. Kun luin tuon uutisen, en voinut muuta kuin hymyillä leveästi ja mut valtasi ihana lämmin tunne. Se merkkaa oikeasti paljon, että eläimet palaavat. Myös muualla maailmassa on todettu ilmansaasteiden vähenneen ja villieläinten levinneisyys on laajentunut. Ja tämä kaikki heti, kun ihmiset pysähtyivät ja antoivat luonnolle tilaa.


Tänään me oltiin viettämässä sunnuntaita Helvetinjärven kansallispuistossa kävellen ja luonnosta sekä ilmasta nauttien. Oli aivan mieletön sää, kuten nyt viime viikkoina on ollutkin. Joku muuten sanoi hyvin, nämä upeat kelit ovat ikään kuin luontoäidin tsempit meille. Helvetinjärvellä sai vaan nauttia metsän tuoksusta, hiljaisuudesta ja rauhasta. Kiinnitin huomiota naavaan, kasvaviin puihin, paikoitellen lumeen, jäästä muodostuneeseen taiteeseen ja virtaaviin pieniin puroihin. Mä saan ja olen aina saanut metsästä valtavasti voimaa ja metsässä olo rauhoittaa mua todella paljon. Jotenkin tänään tuolla metsän rauhassa tuli pohdittua meidän maapalloa erityisen paljon vallitsevan koronan keskellä.Ehkä maailma vain tarvitsi hengähdystauon

Se havahdutti mua paljon. Mitä jos maailma vain tarvitsi hengähdystauon? Ehkä tämä tosiaankin on se käännekohta, kun ihmiset tajuavat. Nyt pakon edessä löydetään lähiympäristöstä upeita päiväretkikohteita ja opitaan pakon sanelemana nauttimaan omasta kodista. Meidän ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, ja tässä samalla huomataan, että ihan yhtä kivaa se meidän elämä on vaikkei päästäkään matkustamaan. Korona on pakottanut meidät kaikki pysähtymään, ja uskon että sekin tekee ihmeitä tälle meidän suorituskeskeiselle yhteiskunnalle. Nyt meidän on pakko oppia nauttimaan tekemättömyydestä ja pakko opetella rauhoittumaan kotona. Ja kun me tajutaan tuo kaikki, me ymmärretään että ilmastoteotkaan eivät ole oikeasti niin mahdottomia mitä ollaan luultu. Me pystytään löytämään kauneutta lähimaastosta ulkomaan matkojen sijaan. Me voidaan käyttää samoja vaatteita uudelleen ja uudelleen kuten karanteenikotoilussa, ja toivon että se muokkaa meidän ajatusmaailmaa vaatteistakin. Aina ei tarvitse uutta, eikä vaatekaappia kuulu olla päivittämässä jatkuvasti.

Maailma on saanut koronan avulla äärettömän tärkeän hengähdystauon. Me ihmiset taas vuorostamme saatiin pieni jäähy, jotta voidaan miettiä omia ajatus- ja käyttäytymismallejamme. Nyt vaan toivon, että todella kaikki pohditaan niitä perin pohjin ja myös opitaan tästä jotain. Totta kai mä pelkään että kun korona on ohi, ihmiset ottavat menetetyn takaisin. Tietysti mä olen myös harmissani taloudellisista vaikeuksista, joihin joutuvat esimerkiksi kohteet, joissa pääelinkeino on turismi. Ristiriitojahan tästä aiheesta ei siis puutu, mutta mä olen vahvasti siirtänyt nuo harmitukseni syrjään, koska nyt on ympäristön vuoro. Ympäristön ja maapallon vuoro elpyä hetki ja ottaa sitä omaa aikaansa takaisin. Se on todellakin sen ansainnut, ja ansaitsisi ehdottomasti jatkossakin.Mitä positiivisia muutoksia sinä olet huomannut itsessäsi tai ympäristössä koronan myötä?
×××

Instagramista löytyy vielä materiaalia tämän päivän ulkoiluista!


Lue myös

Farkkumekko - Tämän kevään hittivaate
Teddypaita yhdistettynä nahkaan ja maihareihin

Kommentoi