Kuulun riskiryhmään – Pelottaako koronavirus?

id kuulun riskiryhmäänHuh, että voikin jännittää tämän postauksen julkaiseminen… 😀 Syy jännitykseen on se, että jo otsikon lukiessasi tiedät minusta asian, jota en ole koskaan aiemmin kertonut perhepiiriä pidemmälle.Kuulun riskiryhmään

Mä tosiaan kuulun riskiryhmään ja olen pitkäaikaissairas. Lapsena sairastin vesirokon ja jälkitautina sain tämän kyseisen sairauden. Mä en koe itse olevani pitkäaikaissairas, tai sairas muutenkaan, koska tämähän ei näy mun elämässäni yhtään mitenkään. Siksi asiasta ei juuri kukaan ole tiennytkään, koska se ei näy ulospäin, mun ei tarvitse miettiä sitä arjessani ja rehellisesti olen monesti jopa unohtanut sen olemassaolon kokonaan. Lapsena toki asiaa tutkittiin jonkun verran ja kävinkin silloin aika usein verikokeissa sun muissa testeissä, ja on multa otettu koepalakin. Kaikki kuitenkin tasaantui aikaa myöden, eikä mulla ole enää ollut lapsuuden jälkeen oireita enkä ole koskaan syönyt lääkkeitäkään tähän tilanteeseen.

Muistan itse sairauden olemassa olon lähinnä aina influenssa-aikoihin, kun pohdin käynkö ottamassa influenssarokotteen. Saisin sen siis tietysti ilmaiseksi koska kuulun riskiryhmään, ja nyt viimeisiä paria vuotta lukuunottamatta olenkin sen aina mielelläni hakenut. Pari vuotta olen sen kuitenkin tietoisesti jättänyt ottamatta, ja toistaiseksi asiat ovat olleet hyvin.

Korona konkretisoitui, kun tapahtuman peruutus osui omalle kohdalle

No, sittenhän maailmaan iski tämä paljon puhuttu ja esillä ollut koronavirus. Mähän olen alusta asti ollut sitäkin kohtaan vähän hällä väliä -asenteella, etenkin kun tiedossa ei ole ollut matkoja epidemia-alueille eikä kukaan lähipiiristäkään ole ollut altistavilla alueilla. Toki mielessä pyörähti alussakin se ajatus että niin, mähän kuulun riskiryhmään ja on mahdollista, että korona on mulle vaarallisempi kuin muille. Lähinnä olen kuitenkin ollut huoletta, kun teen töitä kotoa käsin ja huolehdin perushygienista käsien pesuineen päivineen. Olen uskaltanut liikkua keskustassa ja julkisilla sen enempää miettimättä, myös silloin kun koronatapauksia alkoi vahvistua täällä Tampereen seudullakin. Jotenkin en ole osannut pelätä, koska ajattelen että me ollaan Suomessa, ja täällä terveydenhuolto on maailman parhaalla tasolla. Jos sairastuisin, en uskoisi että mitään pahaa tapahtuisi, koska tiedän että Suomessa jos jossain saisin heti ammattitaitoista hoitoa.


Kaikki kuitenkin tavallaan konkretisoitui tänään torstaina. Tänään illalla piti olla erään pitkäaikaisen yhteistyökumppanini uusien tuotteiden lanseeraustilaisuus Helsingissä. Kyselin tilaisuuden smart casual -pukukoodiin seuraajilta apua Instagram Storyn puolella ja olin saanut vaatteet lainaan tilaisuutta varten. Hotelli oli varattuna, koirat järjestetty hoitoon ja olin kotona pakkailemassa, kun puhelimeen kilahti viesti. Viestissä kerrottiin tilaisuuden olevan peruttu levinneen koronan ja sen uhan vuoksi. Toki mua harmitti tilaisuuden peruuntuminen, sillä olin odottanut sitä todella innoissani, mutta enemmän kavahdin ehkäpä nimenomaan sitä koronaa. Tiedän, että tilaisuuteen oli nähty älytön määrä vaivaa, kutsuvieraita oli varmasti paljon ja rahaa kulutettu. Kutsut jopa tuotiin henkilökohtaisesti kotiovelle, joten tiedän ettei peruuttamispäätöstä tehty todellakaan heppoisin perustein. Omalle kohdalle sattuneen peruutuksen lisäksi tänään on peruutettu toukokuuhun saakka monia muita tapahtumia ja hallitukselta on tullut ohjeistus yleisötapahtumiin liittyen. Tämä kaikki ehkä havahdutti vähän mua itseänikin, että pitäisikö tässä oikeasti pelätä.

Pelkäänkö koronavirusta, koska kuulun riskiryhmään?

Tänään olenkin miettinyt koronaa aika paljon, sekä omaa tilannettani. Perusterveelle, hyväkuntoiselle nuorelle aikuiselle tai aikuisellehan korona ei ilmeisesti ole tavallista flunssaa tai influenssaa kummempi. Vaarassa ovat etenkin vanhukset ja hyvin pienet lapset, mutta myös riskiryhmään kuuluvat, joille se tavallinen influenssakin voi olla vaarallinen.


Pohdin ja olen nyt pyöritellyt omaa tilannettani monelta eri kantilta. En tosiaan edelleenkään oikein osaa pelätä koronaa, tai pitää sitä itselleni vaarallisena. Vaikka kuulun riskiryhmään, olen silti hyväkuntoinen ja muuten perusterve, joten uskon selviäväni jos kävisi niin huonosti että saisin tartunnan. Toki tämä kaikki havahdutti niin, että tajuan ehdottomasti hakeutua hoitoon matalalla kynnyksellä jos mitään flunssan oireita ilmenee. Olen myös onnellinen, ettei tälle keväälle nyt sitten toteutunutkaan reissuja tai muuta sellaista. Suurimpana vaikutuksena mä nyt harkitsen uudelleen sitä influenssarokotetta ensi kautta ajatellen, vaikka pari vuotta olenkin ollut ilman rokotetta. Jos ja kun koronaan kehitetään rokote jossain vaiheessa, siitä en vielä osaa sanoa ottaisinko sen vai en. Tällä hetkellä olo on rauhallinen eikä korona pelota omalla kohdallani – keskityn nyt vain olemaan ehdoin tahdoin altistamatta itseäni, mutta en silti aio riskiryhmään kuulumisen vuoksi erakoitua kotiinkaan.


Mitä mieltä sä olet ylipäätään koronaviruksesta? Pelottaako, vaikka et kuuluisi riskiryhmään? Oletko muuttanut toimintatapojasi viruksen leviämisen myötä?Mitä ajatuksia korona sinussa herättää?
×××

Tykkääthän blogista jo Facebookissa?


Lue myös

Alkuvuoden kauneussuosikit
Viime aikoina...

Kommentoi