Kulttuurishokki: Alkuihastus

Jatketaanpa sitten tätä kulttuurishokki-sarjaa! Luulen että nyt mä alan olla vahvasti alkuihastusvaiheessa, koska mietin päivittäin että haluan muuttaa Englantiin ihan pysyvästi. Aika selkeä merkki eikös, haha!
Kulttuurishokki tarkoittaa siis vieraaseen maahan sopeutumisen vaikeutta. Siinä on monta eri vaihetta, jotka vähän vaihtelevat lähteen mukaan, mutta itse jaan sen valmistautumisen lisäksi viiteen; alkuihastus, kriisi, hyväksyntä, sopeutuminen ja paluushokki.

 Millainen vaihe on alkuihastus? 
× Alkuihastusta kutsutaan myös usein kuherruskuukaudeksi ja turistivaiheeksi.
× Kaikki tuntuu olevan uutta ja ihanaa, halutaan tehdä ja kokea mahdollisimman paljon kaikkea. Alkuihastusvaiheessa usein katsotaan kaikkea vaaleanpunaisten lasien läpi.
× Kaikki hoidettavat jutut kuten uudet liittymät, vuokrasopparit, ajokortit ja vastaavat hoidetaan äkkiä alta pois innostuksen siivittämänä.
× Eteen ilmestyvät ongelmatkin hoidetaan ja ohitetaan positiivisin mielin, ja kaikki tuntuu sujuvan helposti.
× Kulttuurierot koetaan hauskoina ja positiivisina asioina.
× Fiilis on onnellinen, utelias, innokas ja euforinen.
× Lyhyissä muutoissa (esimerkiksi kielikurssi) kulttuurishokki saattaa jäädä vain tähän vaiheeseen.

 Miltä alkuihastus -vaihe tuntuu minusta? 
Mä oon huomannut tosiaan ajattelevani päivittäin, että kunpa voisin muuttaa pysyvästi Englantiin. Jopa välillä olen ollut vähän harmissani, kun ajattelen kuinka lyhyt tämä mun vaihto oikeasti onkaan ja mietin ehdinkö tehdä kaiken mitä haluan. Mä taisin myös löytää täältä unelmieni työpaikan ja mietin vaan että kunpa voisin edes yrittää hakea sitä. Ajattelen jatkuvasti, kuinka ihania ihmisiä englantilaiset onkaan verrattuna suomalaisiin ja tuntuu että kaduilla kävellessäni hymyilen jatkuvasti kun taas Suomessa mun perusilme oli aina sellainen resting bitch face. Tällä hetkellä mä en ikävöi Suomeen ollenkaan, ainoastaan ikävöin muutamia ihmisiä sieltä.

Tuntuu, että täällä tehdään niin paljon asioita paremmin, vaikka toki tiedostan että todella monessa asiassa Suomi on oikeasti ihan älyttömästi edellä. Ja ne asiat, mitkä Suomessa on paremmin, tuntuu vaan pikkuseikoilta eikä häiritse mua juurikaan. Huomaan ajattelevani monesta asiasta, että vau onpa siistiä ja oon ihan ihmeissäni ja innoissani kaikesta.
Tämä vaihe on oikeastaan aika kivaa aikaa. Kaikki vaan tuntuu niin upealta ja ihanalta. Seuraavaa vaihetta odotellessa, jolloin saatetaankin sitten pudota kovaa ja korkealta 😀

×××
Liity lukijaksi Bloggerin tai Bloglovinin kautta 🙂

Lue myös

CaseApp arvonnan voittaja
Mun asunto Englannissa

Kommentoi