Irti oleva koira on vaaraksi itselleen sekä muille

Taas pitkästä aikaa piti törmätä tällaiseen ikävään uutiseen. Mun piti kirjoittaa tästä aiheesta jo viime kesänä, kun aihe oli itsellä mielessä lähes päivittäin. Nyt kuitenkin tämän nouseminen uutisotsikoihin sai mut jälleen näppäimistön äärelle.

Uutisessa kerrotaan, kuinka Helsingin Hernesaaren rannassa olevan ravintolan työntekijällä oli ollut oma koira mukanaan. Koira oli ollut vapaana, ja käynyt kiinnikytketyn koiran kimppuun vakavimmalla mahdollisella seurauksella. Pienemmän koiran omistaja oli joutunut seuraamaan vierestä, kuinka oma rakas koira vaipui ikiuneen niin raa’alla ja julmalla tavalla. Tällaiset kokemukset saavat minulle aina kylmiä väreitä ja kyyneleetkään eivät ole kaukana.

 

Mulla nimittäin itselläni on myös pieni koira, joten ehkä osaan samaistua tilanteeseen siksi tosi hyvin. Mishan päälle on myös käynyt koira, ja siksi tilanne koskettaa niin paljon. Meillä onneksi oli hyvä tuuri, että tämä välikohtaus sattui pari vuotta sitten talvella kovilla pakkasilla, jolloin Mishalla oli paksu talvihaalari päällä eikä mitään pahempaa sattunut.

Tätä kuitenkin pelästyttiin älyttömän paljon ja sen seurauksena Misha pelkää itseään isompia mustia koiria. Ohittamiskoulutus lähti täysin alusta, ja koska taustalla on trauma, ei olla saatu sitä vieläkään kuntoon. Välillä onnistutaan ohittamaan lenkillä toinen koira nätisti, mutta sitten taas tapahtuu jotain, mikä vetää koko maton alta. Nimittäin irti oleva koira.

 

Meidän talon ympäristössä monet pitävät koiraa irti, varsinkin kesäisin. Ja viime kesänä meille sattui ihan liian usein niitä kohtaamisia, että Misha olikin nenä vastakkain vieraan koiran kanssa, kun ei oltu huomattu irti olevaa koiraa. Näistä mistään kerroista ei onneksi sattunut mitään, koska koirat olivat kilttejä. Se vaan, ettei omalle koiralle voi sanoa että hei, ei tossa mitään, sehän olikin vain kiltti koira. Ei se ymmärrä, ja se trauma parin vuoden takaa nousee näistä kerroista aina pinnalle vaikka sitä kuinka yritettäisiin poistaa.

Näistä kohtaamisista johtuen myös mä itse pelkään enemmän. Mä tiedostan, että koirani on vain 2,5 kiloa painava chihuahua ja tiedän, ettei sillä olisi mitään mahdollisuuksia selvitä toisen koiran hyökkäämisestä. Vain puolet isommankin koiran puraisu niskaan tappaa tuon meidän rääpäleen heti. Tästä syystä ja viime kesän kohtaamisista johtuen mä olen aina äärimmäisen valppaana ulkoillessa, koska mä tosissani pelkään että koska tällaiset uutiset sattuu meidän kohdalle. Ja vaikka se lähestyvä koira olisikin kiltti ja haluaisi vain leikkiä, myös ison koiran leikkimielinen puraisu voi tehdä peruuttamattoman vahingon.

 

Siksi mä yritänkin aina vedota ihmisiin, että älkää oikeasti pitäkö niitä koirianne vapaana. Taajamassa koiran pitäisi lainkin mukaan olla kytkettynä, ja se koiran pitäminen irti vilkkaan tien, todella aktiivisen parkkipaikan sekä liikenneympyrän läheisyydessä on myös irti pidetylle koiralle valtava vaara. Meillä nimittäin on just tuollainen ympäristö, mutta silti siellä on todella paljon irti olevia koiria, jopa siinä parkkipaikalla. Älytöntä.

Jos haluat antaa koirasi juosta vapaana, vie se koirapuistoon, muulle aidatulle alueelle tai turvalliseen metsään. Esimerkiksi tuolla meidänkin lähistöllä on koirapuisto, joten pitkää matkaa sinne ei voi käyttää tekosyynä.

 

Se koira ei ole yhtään sen onnettomampi hihnan päässä eikä se tee kenestäkään millään tasolla ”parempaa” koiranomistaja jos koiran annetaan juosta vapaana. Suoraan sanottuna se tekee omistajasta vain itsekkään ja välinpitämättömän mun silmissä, kun kanssaliikkujat saati sitten oman koiran turvallisuus ei kiinnosta.

Rehellisesti koira on vain eläin, ja omistajakaan ei voi täysin tietää miten koira reagoi yllättävissä tilanteissa. Siksi mun mielestä ei voi edes vedota siihen, että kyllä mä koirani tunnen eikä se tee kenellekään mitään. Joo, voi olla totta mutta mitäs jos koirasi pelästyy jotain ja juoksee itse auton alle?

 

Tällaiset äärettömän surulliset uutiset aina muistuttavat hyvin koiranomistajia olemaan vastuullisempia, ja toivottavasti tästä kerrastakin ainakin joku ottaisi opikseen. Kukaan meistä ei varmasti tarkoituksella halua omantuntonsa taakaksi toisen perheenjäsenen kuolemaa tai oman koiransa vaarantamista. Ollaan jooko kaikki edes vähän vastuullisempia liikkujia koirien kanssa, ja tehdään ulkoilusta kaikille turvallisempaa.

 

Irti oleva koira – Mitä mieltä sä olet tästä tapauksesta?

 


×××
Hernesaaren Ranta on kommentoinut tapausta täällä.

 
 
 
 
 
 


LUE MYÖS NÄMÄ

× Blogiyhteistyöt 4: Mikrovaikuttaja eli pieni bloggaaja onkin parempi valinta?
× 10 vinkkiä vastuullisempaan matkustamiseen – Pienin askelin eteenpäin
× Mä en halua lähteä täältä
 

Lue myös

Kesän ensimmäinen helleasu
Vertailussa meikkivoiteet: Lancome vs Estee Lauder

Kommentoi