Blogiyhteistyöt 1: Ei tää maailma ilmaiseksi pyöri

Tätä postaussarjaa oon suunnitellut jo syksystä lähtien, mutta nyt viime päivien kohu sai aikaan sen viimeisen potkun tämän toteuttamiselle. Tässä lyhyessä (todennäköisesti kolmen tai neljän osan) sarjassa siis keskityn blogiyhteistöihin ja niiden toteuttamiseen. Ensimmäisen aiheen piti olla vähän eri näkökulmasta, mutta ehkä tämä ajankohtaisempi aihe toimii parempana pohjustuksena.
Viittaan tässä nyt siis tubettaja Elle Darbyn ja hotelli The White Moose Cafen väliseen kohuun. Iltasanomien tiivistelmä löytyy tästä, mutta tosiaan kyseessä on tapaus, jossa Elle Darby oli lähettänyt The White Moose Cafelle sähköpostitse yhteistyöpyynnön, jossa hän ehdotti ilmaista majoittumista kyseisessä hotellissa näkyvyyttä vastaan. Vastineeksi The White Moose Cafe julkaisi Ellen sähköpostin nimen peittäen ja vastaten julkisesti melko kipakasti.

Ja tästä johtuen tubettaja on saanut melkoisen myrskyn ylleen. Toki mielipiteitä on puolesta ja vastaan, ja ihan yhtälailla kyseinen hotelli on saanut vähän vihaa niskaansa, mutta itse olen Ellen puolella. Kohun alkaessa olin tosin täysin neutraaleilla fiiliksillä, tuhahdin hiukan huvittuneesti hotellin varmasti osittain huumorilla kirjoitettuun vastaukseen enkä kyllä miettinyt mitään sen suurempaa tubettajan ehdotuksestakaan. Mutta sitten asiat riistäytyivät ihan käsistä, ja hotelli unohti fiksun käyttäytymisen aivan täysin. Nyt muutaman päivän ajan Elleä on lytätty hotellin toimesta useaan otteeseen ironisilla videoilla, kuvilla, memeillä ja jopa t-paitojen teettämisellä. Missä kohtaa menee oikeasti raja? Miten aikuinen ihminen voi käyttäytyä noin toisen kustannuksella?
Sen enempää tähän tapaukseen kantaa ottamatta, huomasin myös keskusteluja lukiessani sellaisen yleisen mielipiteen, että onpas tyhmä tyttö, miten kehtaa pyytää jotain ilmaiseksi ja että ei se maailma ilmaiseksi pyöri. No ei pyörikään, mutta miksi ihmiset jättävät tarkoituksella ymmärtämättä sen, että kyseinen tyttö tekee töitä sen ”ilmaisen” majoituksen vastineeksi. Videoiden tekeminen Youtubeen ja kuvien tuottaminen Instagramiin on hänen työtään ja se on todella yleistä että yrittäjät vaihtavat palveluita, ilman että raha siirtyy mihinkään. Mä tajuan, että tällaiset sosiaalisen median sisällöntuottamistyöt ovat varsin uusia ammatteja, eikä niitä siksi ehkä pidetä vielä oikeina töinä. Mutta eikö oikeaa työtä ole se, että saat palkkaa jostain mitä teet? Ja Elle elättää itsensä sisällöntuottamisella eli silloin se on hänen työnsä. Sisällöntuottaminen on käytännössä viihteen tuottamista, jolloin se voidaan periaatteessa rinnastaa muuhun viihdeteollisuuteen.

Ja kun se maailma ei pyöri ilmaiseksi, niin eipä yritysmaailmakaan pyöri ilman mainontaa eikä sitä mainontaa saa ilmaiseksi lähes koskaan. Tietysti kaikilla ei ole tarvetta markkinoinnille, kuten The White Moose Cafe myös totesi, mutta silti monella muulla on jotka haluavat kasvattaa yritystään. Miksi siis Ellen ja muiden sisällöntuottajien tulisi tarjota omia markkinointipalveluitaan ilmaiseksi, kun ei tää maailma pyöri jos kukaan ei maksa mistään? Ja some on nykypäivänä todella tehokas markkinointikanava, ja yrittäjälle jopa moninkertaisesti tehokkaampi kuin vaikkapa perinteinen katumainos.

Mä en myöskään näe siinä mitään väärää, että tubettaja tai bloggaaja lähestyy itse yritystä ja kysyy yhteistyötä. Niin ne muutkin yritykset joutuvat itse myymään tarjoamiaan palveluitaan, vaikka välillä asiakasta kiinnostaisikin oma-aloitteisesti sun yrityksen palvelut. Kun itse lähestyy yhteistyökumppania, ainakin varmistaa sen että yhteistyö sopii aiheeltaan täydellisesti omaan sisältöön ja että voi itse seistä täysin sen takana.

Yhteistöitä on ehkä hankala ymmärtää myös siksi, että suurin osa sisällöntuottajista sun muista tekee sitä kuitenkin vain harrastuksena. Mutta niin jotkut ihmiset kirjoittavat kirjoja ja novelleja harrastuksena, mutta silti kirjailija on ammatti ja osa elättää itsensä sillä. Suurin osa ihmisistä harrastaa urheiluakin, mutta silti osa saa siitä ihan käsittämättömän isoja palkkoja. Kyllä harrastuksestakin voi muotoutua ammatti enkä mä näe siinä mitään väärää. Ja kun on vedottu myös siihen, että somen päivittäminen on niin rentoa ja kivaa ettei se voi olla työtä, niin se on kuulkaas karu fakta että toiset vaan onnistuvat saamaan itselleen työn josta tykkäävät enemmän kuin toiset. Toinen nauttii siivoamisesta suunnattomasti ja on siksi töissä siivoojana, kun taas joku lakimies saattaa vihata omaa työtään ja sen pitäisi olla ihan okei.

Elleä myös kritisoitiin siitä, että eihän sillä ole seuraajia nimeksikään niin miksi kehtaa kysyä yhteistyötä. Mutta kun ei se, että kykenet luomaan harrastuksestasi bisneksen, ole siitä kiinni oletko maailman tunneitun tubettaja tai bloggaaja. Ei ole olemassa mitään seuraajamäärien rajaa, mikä pitää ensin ylittää jotta voi alkaa tienaamaan eikä sulla välttämättä tarvitse olla enemmän seuraajia kuin yhteistyöyrityksellä.

Itse kirjoitan blogia ihan vaan harrastuksena niin kuin moni muukin. Silti käytän tähän viikosta ja kuukaudesta niin paljon tunteja, että tää voisi hyvin olla mun osa-aikainen työ. Tienaan vain satunnaisesti pieniä summia yhteistöilläni ja toisinaan saan palkan tuotteen muodossa, eikä se haittaa mua koska blogin pääidea ei ole se tienaaminen. Kuitenkin, mä en ole kirjoitellut vielä edes vuotta, mutta silti mun tyypillisen yhteistyöpostauksen arvo saattaa olla jopa hieman yli 200 euroa Social Bluebookin mukaan, joten siihen ei todellakaan tarvita miljoonia seuraajia. Ja mun seuraajamäärät on tosiaan kaukana esimerkiksi Ellen seuraajista, joten voin vaan kuvitella millaisia summia hän voi omista palveluistaan pyytää.

Mä en siis ymmärrä, miksi tästä tapauksesta nousi niin iso kohu varsinkin Elleä kohtaan. Itse en ollut edes kuullut tästä tytöstä aiemmin, mutta silti kun hotelli lähti perseilemään käytöksellään täysin, mun kaikki sympatiat on Ellen puolella. Hotelli olisi hyvin voinut kieltäytyä yhteistyöehdotuksesta ja asia olisi ollut sillä selvä, sillä ei nämä mun tai kenenkään muunkaan sympatiat sitä tarkoita, että kaikki ehdotetut yhteistyöt pitäisi ottaa vastaan. Ei todellakaan, vaan nimenomaan poimia joukosta ne itselle sopivimmat, jotta kaikki osapuolet hyötyisivät mahdollisimman paljon. 

Ja mä en myöskään tajua, miksi sosiaalista mediaa ei oteta tosissaan työnä, jos joku on oman somensa sellaiseksi onnistunut kasvattamaan. Työskentelisitkö sä monta tuntia päivässä ilman palkkaa?

×××
Voit seurata mua myös Instagramissa @ellileppiniemi 🙂

Lue myös

Mä en halua lähteä täältä
Stonehenge

Kommentoi