Black lives matter – Miten voin auttaa?

id black lives matter


Black lives matter.kuva täältä
Viime aikojen tapahtumat Yhdysvalloissa eivät ole varmastikaan menneet keneltäkään ohi, jos yhtään seuraa uutisia ja muita medioita. Mä itse olen suoraan sanoen järkyttynyt ja tämä kaikki on havahduttanut mua todella paljon. Mulla on ollut valtavan tyhmä olo, kun omassa etuoikeutetussa kuplassani olen ajatellut liian sinisilmäisesti, että rasismi ei olisi enää vuonna 2020 ongelma. Itse kun en näe ihmisiä mitenkään erilaisina ihonväristä johtuen ja olen aivan liian hyväuskoisesti ajatellut että kyllä iso osa muistakin ajattelee varmasti nykyään niin. Mutta nyt olen havahtunut, ettei me olla lähelläkään ”hyvää” tilannetta.

Omaa ajatusmaailmaa pitäisi herätellä paljon useammin eikä missään nimessä ajatella näin kun minä. Tässä maailmassa on vielä toooodella paljon rasismin vastaista työtä tehtävänä. Aivan erityisesti Yhdysvalloissa, mutta eipä tämä meidän Suomikaan mikään lintukoto ole. Mulla on ihan fyysisesti paha olo kun ajattelen miten epäreilu paikka maailma on. Mä itse en ainakaan ansaitse tätä etuoikeutta yhtään yli rodullistettujen. En ole yhtään parempi ihminen, ja järkyttää että jotkut ajattelevat sen olevan niin vain ihonvärin vuoksi. Mä en halua osaltani olla hyväksymässä tällaista ja aloinkin miettiä mitä voisin itse tehdä.kuva täältäMiten itse voi auttaa?

Ihan ensiksi meidän valkoisten täytyy havahtua omaan etuoikeuteemme. Meidän täytyy ymmärtää rodullistettuja, mutta samalla tajuta ettemme voi oikeasti koskaan täysin ymmärtää heidän tilannettaan. Me emme ole kokeneet samaa, ja niin kauan kun emme koe vastaavaa, emme voi täysin ymmärtää emmekä näin ollen voi väittää niin. Jos me väitetään näin, tuntuu se vähättelemiseltä. On myös totta, että all lives matter ihonväristä riippumatta, mutta täytyy ymmärtää että nyt ei ole kyse meistä ja meidän oikeuksistamme. Me ei kohdata samoja haasteita kuin rodullistetut ja heidän ongelmathan nimittäin johtuvat meistä, ja siksi tuntuu väärältä nostaa itsemme esiin yhdenvertaisina uhreina tässä kampanjassa. Pysytään siis alkuperäisessä black lives matter, eikö vain.

Mun mielestä näitä vääryyksiä täytyy tuoda mahdollisimman monen tietoisuuteen ja tukensa täytyy osoittaa. Sillä, että just sä osoitat tukesi BLM:lle saatat levittää tietoisuutta, tehdä rasismista mahdollisimman epähyväksyttävää ja ehkä kannustat auttamaankin. Sananhelinän lisäksi kaivataan ihan konkreettisia tekoja ja tuki pitää näyttää konkreettisesti. Se voi olla esimerkiksi todellisen infon levittämistä vaikkapa mahdollisista lahjoituskohteista, tuen osoittavia vaatteita, seuraamalla antirasistisia vaikuttajia (kuten @lightwatkins, @barackobama, @taranajaneen ja @sitasalminen) ja ehdottomasti unfollaa, jos törmäät jollakulla rasistista toimintaa. Tukensa voi osoittaa liittymällä jäseneksi/lahjoittajaksi esimerkiksi Ruskeat Tytöt Medialle, Fem-R -järjestöön tai Amnestyyn. Amnestyn kautta voit allekirjoittaa myös vetoomuksia. Lahjoittaa voi suoraan virallisella ja kansainvälisellä Black Lives Matter -sivustolla. Sieltä löydät myös paljon tietoa, katsottavaa ja opittavaa. Yksi tärkeä pointti on äänestäminenkin, sillä muista selvittää tulevaisuuden vaaleissa että ehdokkaasi on rasismia vastaan ja mitä hän aikoo tehdä sen vastustamiseksi.kuva täältä
Osallistu myös ehdottomasti huomenna tiistaina 2.6. klo 15 virtuaaliseen mielenosoitukseen. Löydät ohjeet tästä. Levitä ihmeessä tietoisuutta mielenosoituksesta esimerkiksi klikkaamalla tapahtumasta ”osallistu” jo nyt.

Näiden lisäksi tässä ja tässä on koottu hyvin miten valkoisena voi vastustaa rasismia. Tuki rodullistetuille pitäisi olla joka päiväistä, eikä vain nyt näiden kauheiden tapahtumien noustessa mediaan. Mieti mitä just sä voisit tehdä jotta et olisi mukana hyväksymässä tällaista.

Omalta osaltani olen äärettömän pahoillani että rasismia joudutaan kokemaan ja ihan hävettää olla valkoinen tällaisessa tilanteessa. Kommentteihin voit jättää muita keinoja auttaa jotka multa jäi huomaamatta tai voit halutessasi käyttää sitä palstatilana omista kokemuksistasi kertomiseen. Nämä asiat täytyy saada nyt tapetille.

×××

BLM:n löydät myös Instagramista tästä.


Lue myös

Tällä viikolla...
Summer bucket list ja poikkeuksellinen kesä

Kommentoi