Hyvä paha Black Friday: Pitäisikö protestoida vai shoppailla?

Black Friday on taas huomenna täällä! Black Fridayhan on joka vuosi jenkkien kiitospäivän jälkeinen perjantai ja siitä on tavallisesti alkanut jenkkien joulushoppailu. Päivän idea on valtavat alennukset sekä yöshoppailu. Melkoinen kulutusjuhla siis!

 

Ylikulutus vastaan Black Friday

Pikkuhiljaa tämä Black Friday -ilmiö on rantautunut myös Eurooppaan ja Suomeen. Muistan mustan perjantain olleen Suomessa ensimmäistä kertaa ”kunnolla” kaksi vuotta sitten, jolloin oikeasti alennuksia alkoi näkyä lähes jokaisessa kaupassa. Vielä ne alet olivat tosi pieniä verrattuna esimerkiksi jenkkeihin, mutta alku sekin. Vuosi vuodelta alennukset tuntuvat suurentuvan ja Black Friday saa joka vuosi isomman merkityksen.

Kuluttaminen on ollut puheenaiheena tapetilla jo melko kauan, ja siitä tuntuu tulevan isompi puheenaihe joka vuosi. Maailman ylikulutuspäivä tulee vuosi vuodelta vastaan vain aikaisemmin, ja vaikka ylikulutuspäivä ja Black Friday ovat päivämääriltään valitettavan kaukana toisistaan, ne silti riitelevät keskenään todella pahasti. Ymmärrettäväähän se on, kun maapallon varat on käytetty jo aikoja sitten, miksi vielä kannustaa ihmisiä kuluttamaan?

 

Oma kulutuskäyttäytymiseni

Mä itse olen tässä loppusyksystä pohtinut todella paljon materian määrää. Mulla onkin ollut käynnissä pieni materianpoistoprojekti, ja esimerkiksi myytävien ja lahjoitettavien vaatteiden määrä on räjähtänyt käsiin. Haluan yhä vähemmän tavaraa kotiini ja olen todennutkin, että liika materia ahdistaa mua nykyään tosi paljon. Se onkin ehkä vaikuttanut siihen, etten mä ole shoppaillut pitkään aikaan eikä edes tee mieli.

Toki mä olen ostanut paljon kaikenlaista viime aikoina. Lähes kaiken olen vain ostanut käytettynä ja ihan uudet kaupasta hankitut jutut vain tarpeeseen. Ja samalla, kun olen esimerkiksi ostanut uuden käytetyn takin, valitsin kaapista kaksi pois lähtevää takkia.

 

Näiden pohdintojen myötä aloin pohtimaan Black Fridayta ja muistin mun viime vuotiset fiilikset. Viime vuonna mä olin mustasta perjantaista todella innoissani, koska Englannissa alet ja valikoimat olivat niin paljon paremmat. Tuhlasinkin tuolloin tosi paljon ja mukaan lähti iso läjä kaikkea ihanaa. Silti, nekin kaikki olivat harkittuja ostoksia, syksyn mittaan bongailtuja tuotteita, joista jäin haaveilemaan ja joiden kohdalla halusin odottaa alennuksia.

 

”Minä protestoin enkä ainakaan osta mitään”

Viime vuonna muistan, kuinka isossa roolissa Black Fridayna oli myös sen paheksuminen. Luin tuolloin monesta blogista, kuinka Black Fridayn kaltainen kulutusjuhla on ihan älytön ja shoppailu on typerää (ok, vähän kärjistin). Monessa blogissa ja monessa somekanavassa painotettiin, kuinka minä en ainakaan aio ostaa yhtään mitään, ihan vaan protestina. Ja mä muistan tuolloin jopa vähän pelänneeni ostoksieni esittelyä, ja pohdin että pidetäänkö mua nyt ihan vastuuntunnottomana bimbona, koska shoppailin mustana perjantaina. Samaa mä pelkään tänä vuonna, ja kauhulla odotan huomista somessa näkyvää saarnaa.

Siitä asti pohdin tätä tekstiä, jota nyt kirjoitan. Onko se väärin ostaa isompi määrä tavaraa yhtenä päivänä, jos silloin saa alennuksen? Ehkä, jos sokaistuu alennuksista ja tuhlaa rahaa ihan vaan tuhlaamisen ilosta. Ei todellakaan, jos alennuksista huolimatta ostokset ovat suunniteltuja, harkittuja ja tarpeellisia.

 

Näe isompi kuva ja ole fiksumpi shoppailija ympäri vuoden

Miksi siis heti automaattisesti lytätä Black Fridayn alennuksia hyödyntävät ja muutenkin koko päivä? Miksi musta perjantai on pahempi kuin muut alennukset? Toki BF:ssä alennukset kohdistuvat vain yhteen hulluun päivään, mutta silti, samaa hakevat välipäiväalet, uudenvuoden alet, kesäalet sun muut? Ei esimerkiksi Stokkan Hulluista Päivistä ole samanlaista rutinaa?

Ja hei, parhaassa tapauksessahan jengi pidättäytyy shoppailemasta ennen mustaa perjantaita, jotta voi spotata toivomansa tuotteet alennuksesta. Näin se on itseasiassa itsenikin kohdalla, ja mieluummin vietän ”en osta mitään” -päiviä useamman jopa kuukauden aikana ja sitten ostan tarpeelliset jutut alennuksen kera yhtenä päivänä, jos siihen on mahdollisuus.

 

Mä tosiaan ensin ajattelin, että tänä vuonna en osta mitään Black Fridayna, koska en tarvitse mitään. Tällä viikolla kuitenkin ajatukseni muuttuivat. Esimerkiksi mun lempparifarkut menivät pesussa pilalle, ja todellakin yritän bongata ne alennuksesta huomenna. Aion myös pitää silmällä kauan haaveiltua Aarikan tonttu-koristetta sekä lentotarjouksia. Muuta mä en taida tarvita ja hyvä niin.

Tällä tekstillä mä ehkä yritän sanoa, että ärsyttää yhden päivän syyllistäminen. Mun mielestä meidän ylikulutusongelma ei ole Black Fridayn syy, vaan pitäisi keskittyä isompaan kuvaan ja ihmisten ostokäyttäytymiseen laajemmalla aikavälillä. Toki Black Friday ehkä altistaa heräteostoksille, mutta se on jokaisen omalla vastuulla kuluttaako vain kuluttamisen ilosta vai tekeekö fiksuja ostoksia. Meidän pitäisi muutenkin oppia pohtimaan kuluttamistamme pitkällä tähtäimellä, ostaa enemmän käytettyä ja kierrättää omaa materiaamme. Sä voit olla fiksu kuluttaja hulluna shoppailupäivänäkin, ja silloin Balck Fridayn kaltainen alepäivä palvelee tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Black Friday – mitä mieltä sä olet ja mitä ajatuksia tämä herätti?

 


×××
Liity lukijaksi Bloglovinin tai Blogit.fi -sivun kautta!

 
 
 
 
 
 


LUE MYÖS NÄMÄ

× Black (pink) Friday ostokset
× Makia x Moomin: Ehkä makein yhteistyömallisto koskaan!
× 10 vinkkiä vastuullisempaan matkustamiseen – Pienin askelin eteenpäin
 

Lue myös

Parhaat joulukappaleet: Joulufiiliksen nostatusta musiikin avulla
10x Black Friday vinkit: Nämä kannattaa ainakin hyödyntää

Kommentoi