KULTTUURISHOKKI: ALKUIHASTUS - ELLI

KULTTUURISHOKKI: ALKUIHASTUS


Jatketaanpa sitten tätä kulttuurishokki-sarjaa! Luulen että nyt mä alan olla vahvasti alkuihastusvaiheessa, koska mietin päivittäin että haluan muuttaa Englantiin ihan pysyvästi. Aika selkeä merkki eikös, haha!

Kulttuurishokki tarkoittaa siis vieraaseen maahan sopeutumisen vaikeutta. Siinä on monta eri vaihetta, jotka vähän vaihtelevat lähteen mukaan, mutta itse jaan sen valmistautumisen lisäksi viiteen; alkuihastus, kriisi, hyväksyntä, sopeutuminen ja paluushokki. Millainen vaihe on alkuihastus? 

× Alkuihastusta kutsutaan myös usein kuherruskuukaudeksi ja turistivaiheeksi.

× Kaikki tuntuu olevan uutta ja ihanaa, halutaan tehdä ja kokea mahdollisimman paljon kaikkea. Alkuihastusvaiheessa usein katsotaan kaikkea vaaleanpunaisten lasien läpi.

× Kaikki hoidettavat jutut kuten uudet liittymät, vuokrasopparit, ajokortit ja vastaavat hoidetaan äkkiä alta pois innostuksen siivittämänä.

× Eteen ilmestyvät ongelmatkin hoidetaan ja ohitetaan positiivisin mielin, ja kaikki tuntuu sujuvan helposti.

× Kulttuurierot koetaan hauskoina ja positiivisina asioina.

× Fiilis on onnellinen, utelias, innokas ja euforinen.

× Lyhyissä muutoissa (esimerkiksi kielikurssi) kulttuurishokki saattaa jäädä vain tähän vaiheeseen. Miltä alkuihastus -vaihe tuntuu minusta? 

Mä oon huomannut tosiaan ajattelevani päivittäin, että kunpa voisin muuttaa pysyvästi Englantiin. Jopa välillä olen ollut vähän harmissani, kun ajattelen kuinka lyhyt tämä mun vaihto oikeasti onkaan ja mietin ehdinkö tehdä kaiken mitä haluan. Mä taisin myös löytää täältä unelmieni työpaikan ja mietin vaan että kunpa voisin edes yrittää hakea sitä. Ajattelen jatkuvasti, kuinka ihania ihmisiä englantilaiset onkaan verrattuna suomalaisiin ja tuntuu että kaduilla kävellessäni hymyilen jatkuvasti kun taas Suomessa mun perusilme oli aina sellainen resting bitch face. Tällä hetkellä mä en ikävöi Suomeen ollenkaan, ainoastaan ikävöin muutamia ihmisiä sieltä.Tuntuu, että täällä tehdään niin paljon asioita paremmin, vaikka toki tiedostan että todella monessa asiassa Suomi on oikeasti ihan älyttömästi edellä. Ja ne asiat, mitkä Suomessa on paremmin, tuntuu vaan pikkuseikoilta eikä häiritse mua juurikaan. Huomaan ajattelevani monesta asiasta, että vau onpa siistiä ja oon ihan ihmeissäni ja innoissani kaikesta.

Tämä vaihe on oikeastaan aika kivaa aikaa. Kaikki vaan tuntuu niin upealta ja ihanalta. Seuraavaa vaihetta odotellessa, jolloin saatetaankin sitten pudota kovaa ja korkealta :D


×××
Liity lukijaksi Bloggerin tai Bloglovinin kautta :)

16 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen postaus ja kivoja ajatuksia! Itse en ole koskaan kokenut tuollaista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! :) Joo on tää kyllä mielenkiintoinen kokemus, ja varmasti eniten sitten siinä shokkivaiheessa :D

   Poista
 2. En ole kokenut, mutta olen tosiaan seurannut vierestä kun serkkuni on kokenut näitä fiiliksiä:D Hänen haaveensa oli jäädä Englantin tai päästä Amerikkaan töihin, hän valmistui kesällä ja jäi nyt Lontooseen kuitenkin töihin. Ihan huippua että toteuttaa unelmiaan. Mä taas en voisi kuvitella muuttavani pois Suomesta, vaikka sellainen haave on joskus ollutkin, täällä kun on loppupeleissä kaikki ihan törkeen hyvin! Vaihto olisi ollut hauska joskus kokea, vaikkakin karmivaa olisi lähteä yksin isoon maailmaan, vieraaseen maahan. Siksipä mä teitä ihailenkin koska se on rohkeutta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, sun serkku elää ihan mun unelmaelämää! :D Joo, on Suomikin ihana kaikkine hyvine puolineen ja oottelenkin tässä sitä shokkivaihetta jolloin näkee kaikki Englannin epäkohdat selvemmin ja tajuaa sitten ne Suomen hyvät puolet paremmin :D Hahah, joo olihan tää alkuun pelottavaakin vaikka olen tajunnut sen ehkä vähän jälkeenpäin!

   Poista
 3. Tosi kivasti kerrottu alkuihastuksesta! Toi kuulostaa kyllä niin ihanalta vaiheelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla😍 Joo, kaikki tuntuu ihan yhtä ruusuiselta kuin nämä kuvatkin hahah :)

   Poista
 4. Tää sun kulttuurishokki postausarja on älyttömän mielenkiintoinen ja oot super hyvin kirjoittanut näitä. Hyviä ajatuksia ja itse en koskaan ulkomailla ole ollut niin tunteet eivät ole tuttuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huippua kuulla!😍 Ehkä säkin vielä joskus tuut kokemaan jotain tällaista, vaikka sitten vain tämän ihastusvaiheen ulkomaanmatkalla :)

   Poista
 5. Mä olin keväällä 3kk jenkeissä vaihosssa ja musta tuntuu että mulla oli melkein koko ajan tää kulttuuri shokin vaihe päällä, kaikki tuntui nii ihanalta ja jotenki vaikka moni asia ei todellakaa ollu sen paremmin ku täällä Suomessa, tosin vielä 6kk vaihdon jälkeen haluan palata sinne joten ehkä myös oikeesto tykästyin paikkaan!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tää on tosi yksilöllistä ja joillakin voi olla että alkuihastus kestää noinkin kauan, oot onnekas! :D ja jep, vaikka tiedostaa Suomessa olevan monen asian paremmin, silti joku täälläkin vaan saa mut tykkäämään Englannista enemmän, ainakin tällä hetkellä hahah :)

   Poista
 6. Tosi mielenkiintoisia nämä vaihtopostaukset :) Itse koin ehkä pientä kulttuurishokkia, kun olin Brightonissa kuukauden kielikurssilla, ja kulttuurishokkini jäi juurikin tuolle ihastusasteelle - olin myöskin sitä mieltä, että jos vaan saisi mukaan kaikki tärkeät ihmiset, niin voisin hyvin jäädä Brightoniin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla😍 Oi Brighton on varmasti myös aivan ihana paikka!<3 Oot onnekas sinäkin, kun kulttuurishokki jäi vain tähän parhaaseen vaiheeseen :D

   Poista
 7. Tää oli musta tosi hyvin koottu postaus! Ja nää Peggyn (right?) kukkakuvat sopii tähän teemaan erinomaisesti kun kaikki on niin ruusuista 😂 Mulla tosiaan on frendi briteissä opiskelemassa ja sen kautta oon saanut tätä kulttuurisokkia seurata. Hänestä on huomannut, että usein kun elämässä ei oo mitään ongelmia niin on tosi kiva olla siellä Lontoossa, mutta sitten kun on kipeenä tai sattuu jotain ikävää, niin silloin se koti-ikävä voikin iskeä. Usein tulee myös kommenttia siitä kuinka suomessa esimerkiksi lääkärit toimii paremmin, mutta toivottavasti sulle ei tuu tarpeen tästä kokemusta hankkia!
  Muakin kyllä kovasti kiinnostaisi tonne britteihin lähteä vaihtoon sitten yliopistossa. Siellä kun on tullut niin paljon reissattua, mutta viikonloppu Lontoossa tai edes pari viikkoa Aberdeenin opiskelija-asuntolassa eivät kuitenkaan mitenkään kerro millaista se eläminen siellä sitten ihan oikeesti on.
  Tosi hyvä postaus kokonaisuudessaan❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon😍 Joo Peggyn kukkia ja juurikin tolla idealla valittuja hahah ;D Ainakaan toistaiseksi ei oo tarvinnut tsekata lääkäreiden palveluita, mutta voin kyllä hyvin kuvitella kuinka paljon paremmat lääkärit Suomessa on. Ehdottomasti kannattaa lähteä!! Sä kyllä sopisitkin vaihtariksi tosi hyvin ja pärjäisit reissussa tosi hyvin niin sinne vaan :)<3

   Poista
 8. Englanti voi viedä mennessään. Minä lähdin yliopiston jälkeen välivuoden viettoon ja 20 vuotta myöhemmin olen Briteissä edelleen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa! En kyllä laittais yhtään pahakseni jos noin kävisi mullekin ;D

   Poista