ÄLÄ YHDISTÄ ZARAA JA CHANELIA - ELLI

ÄLÄ YHDISTÄ ZARAA JA CHANELIA


Mä oon törmännyt viime aikoina tosi usein somessa, netissä ja keskustelupalstoilla sellaiseen mielipiteeseen, ettei halpaa ja kallista voi yhdistää. Yleensä nämä liittyy jonkun ison suomalaisen bloggaajan tai bloggaajajoukon arvosteluun, tyylillä miksi tuon takki on H&M:stä ja laukku Chanelilta. On myös pohdittu, miten bloggaaja x pärjää maailmalla noin hyvin kun sen tyyli on niin tylsä ja mauton, koska hän yhdistää Topshopin farkut ja Guccin vyön. Varsinkin nyt lähiaikoina tämä nousi pinnalle, kun oli New Yorkin muotiviikot ja monet suomalaiset isot bloggaajat saivat osakseen ruotimista siitä, kuinka suomalaisia sai hävetä näiden asuyhdistelmien vuoksi. Ja tää on hämmästyttänyt mua suuresti, koska en ymmärrä mistä tämä ajattelutapa kumpuaa.

Mä oon myös huomannut ja tiedostan sen kyllä että Suomessa ja suomalaisilla on usein sellainen tyyli, että vaatteet ostetaan helposti saatavilla olevista halvemmista ketjuliikkeistä ja sitten taas asusteisiin saatetaan panostaa enemmän. Esimerkiksi suomalaisilla isoilla bloggaajilla on ihania Chanelin, Vuittonin ja Chloén laukkuja, Guccin vöitä ja Louboutinin ja Célinen kenkiä, mutta varsinaiset vaatteet on usein ostettu Zarasta, Mangosta, Monkista, Cosilta, H&M:ltä, Topshopista ja niin edelleen. Mulle itselleni ei edes taida tulla mieleen yhtäkään suomalaista blogia, jonka kirjoittajan asusteet ja vaatteet olisivat molemmat aina ja pelkästään "samasta hintaluokasta". Ja mun mielestä siinä ei ole mitään väärää tai negatiivista, koska miksi olisi?Miksi niiden vaatteidenkin täytyy olla samaa hintaluokkaa kuin asusteet? Miksi joidenkin mielestä näyttää tyhmältä yhdistää Chanelin laukku Zaran kauluspaitaan? Miksi Célinen loaferit ei sovi BikBokin tai Leviksen farkkuihin?

Oon kuullut yhden syyn olevan imagon kiillottaminen. Että kiillotetaan imagoa yhdellä tai kahdella kalliilla asusteella, ja sitten vaatteet ostetaan H&M:stä kun oikeasti elämäntilanne ei anna myöden ostaa Burberryä tai Balmainia. Mutta ei kai se kallis laukku nyt herranjumala sitä tarkoita, että yritetään näyttää varakkaammalta kuin mitä on? Miksi se on lähestulkoon oletusarvo, että ihmiset haluaa pröystäillä rahoillaan, miksi sekin pitää kääntää noin negatiiviseksi? Mungolifen Anna kirjoitti  tosi hyvin rahankäytöstä ja sivusi tätäkin aihetta viime vuonna tässä kirjoituksessaan, ja mä olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan. Kalliit asusteet ei määritä sun elämäntyyliä mitenkään, eikä niiden pitäisikään.Mä itse satun tekemään tätä samaa kuin monet muutkin suomalaiset, eli ostan vaatteeni aikalailla perusliikkeistä ja tykkään panostaa asusteisiin. Kerroinkin tästä jo aiemmin tässä postauksessa. Mua itseäni vaan sattuu miellyttämään enemmän tusinakauppojen vaatevalikoimat kuin oikeasti luksusmerkkien. Mä tykkään erityisesti Gantin, Makian, Mangon, Cosin, Samsoe&Samsoen, Topshopin ja Urban Outfitterisin vaatteista, noin esimerkiksi. Osa noista on joo perushenkkamaukkaa kalliimpia, mutta noista tykkäänkin ostaa vähän laadukkaampia vaatteita kuten neuleita, joiden odotan kestävän hyvänä pidempään. Näiden lisäksi mä shoppailen usein myös H&M:ssä, Forever21:ssä, GinaTricotissa ja BikBokissa. Mä jotenkin miellän kaikki luksusvaatemerkit enemmän catwalkeille, enkä itselleni päälle arkipäivänä ja siksi en ehkä osaa samaistua ja hakea niistä samalla tavalla inspiraatiota.

Ja tässä on se, miksi en tajua halvan ja kalliin yhdistämisen negatiivisuutta. Ne halvemmat perusvaateliikkeet ovat usein samaistuttavampia lukijalle, itsekin saan ihan eri tavalla inspiraatiota muista ihmisistä jos vaatteet on ostettu samoista kaupoista kuin missä itsekin asioin. Mieluummin myös asusteisiin panostaa enemmän rahallisesti, sillä itse ainakin oletan laukun kestävän aikaa paremmin kuin t-paita. Kalliit asustehankinnat mä teen siksi, että ne kestäisivät mulla vaikka loppuiän. Vaatteissa taas trendit ja muoti vaihtuu nopeammin, jolloin on vaan "helpompi" ostaa se kiva paita vaikkapa BikBokista.Tottakai tällainen ajattelu ehkä vähän ruokkii tätä hirveää kulutusyhteiskuntaa, mutta tosiaan myös tiettyjen vaatteiden, kuten neuleiden, kohdalla mä panostan enemmän laatuun ja odotankin niiden kestävän vuosia. Ja vaikka sen paidan ostaisi sieltä BikBokista, ei se sitä tarkoita että sitä käytettäisiin vain kerran ja sitten heitetään pois. On mullakin vielä paljon vaatteita esimerkiksi lukioajoilta näistä halvemmista liikkeistä, ja se on vaan postiviinen yllätys että ne ovat edelleen käyttökelpoisia.

Mutta myös saatavuus ja valikoiman koko varmasti vaikuttaa siihen, että vaatteita ei osteta samoilta suunnittelijoilta kuin laukkuja. Design-merkit, joilta me suomalaiset ostetaan laukkuja ja kenkiä, tekevät usein myös vaatteitakin mutta niitä saa harvemmin Suomesta. Mallistot ovat myös yleensä kapeampia, jolloin valinnanvaraa on paljon vähemmän puhumattakaan hintatasosta, joka on haastavampi saavuttaa. Uskallan väittää että meistä lähes kaikki ostavat laukkuja ja kenkiä paljon harvemmin kuin vaatteita, jolloin niihin asusteisiin raaskii tuhlata enemmän rahaa.Ja siis kuka sitä edes kadulla näkee minkä merkin vaatteita sulla on päällä, jossei kyseessä ole joku isolla logolla varustettu paita tai vastaava? Bloggaajilla se toki on vähän eri asia, kun asun tiedot jaetaan julkisesti, mutta jos niitä ei jaettaisi, jaksaisiko ihmiset jauhaa näinkin turhasta asiasta kuin Ginan kauluspaidan ja Vuittonin laukun yhteensopivuus? Väitän että ei. Ja jos jaksaa, niin miksi? Ei se ole keneltäkään muulta pois ja pukeutuminen on kuitenkin jokaisen ihan oma asia.

Näissä kuvissa näette nyt myös tämän hirveän mauttomuuden ja tyylittömyyden perikuvan. Kuvat ovat elokuulta Hörhiäisistä, ja kyllä, yhdistin Vuittonin laukun Converseihin ja muihin halpoihin massatuotteisiin :D Hörhiäisiä vietetään Kankaanpäässä, enkä tuolloin ottanut mukaan muita kenkiä tai toista pikkulaukkua. Ja miksi olisi tarvinnut? Tiedän kokemuksesta, että Hörhiäisissä tennarit on mulle paljon parempi vaihtoehto kuin nätit korkkarit, koska siellä saatetaan kävellä ja tanssia paljon. Ja vaikka mä kuinka paljon korkkareita rakastankin, olen pohjimmiltani täysin tennarityttö ja vaikka jotkut toiset kengät olisi asuun paremmin sopineet, nyt mentiin mukavuus edellä. Myös muut tämän asun vaatteet ovat halvoista massaliikkeistä alunperin, shame on me hahah. Mutta hei, pääasia että mä itse viihdyin tässä asussa ja tykkäsin siitä, joka oli mun tyylinen sekä sopiva miksaus rentoa ja hiukan myös sitä luksusta.takki Bershka × tekonahkahousut Vero Moda × paita Qed London × kengät Converse × kello Daniel Wellington × laukku Louis Vuitton

Mun mielestä se on siis tosi kivakin juttu, että halvempia vaatteita yhdistetään kalliimpiin asusteisiin koska se on samaistuttavampaa. Jokainen saa tykätä mistä itse haluaa, koska uskallan väittää että usein tää on ihan vaan siitä kiinni, että silmää miellyttää enemmän ne halvemmat vaatteet, kuten itseäni. Minkään luksuslaukun mukana ei myöskään varmasti tule mitään listaa sen kanssa käytettävistä sallituista vaatemerkeistä, ja siksi tällainen "kallista ja halpaa ei voi yhdistää" -ajattelutapa kuulostaakin niin typerältä mun korvaan.

Mitä mieltä sä olet halvan ja kalliin merkin yhdistämisestä?

×××
Olethan jo lukija Bloggerin tai Bloglovinin kautta?♡

25 kommenttia

 1. Mun mielestä toi kallista ja halpaa ei voi yhdistää asenne on aivan turha ja tyhmä! En ole siihen itse toistaiseksi törmännyt, mutta ehkäpä hyvä niin. Sulla oli hyviä pointteja tekstissä just sen suhteen kuinka laukkuja yms ostetaan harvemmin ja kuinka ne kestä pidempään. Mulle tuli vielä mieleen myös se, että samaa laukkua tai vyötä voi käyttää vaikka päivittäin, kun taas olisi vähän outoa käyttää samaa paitaa neljä kertaa viikossa. Tästäkin syystä on järkevämpää panostaa ennemmin asusteisiin kuin vaatteisiin. Niiden cost per wear hinta laskeekin tosi nopeasti verrattuna vaatteisiin. Ihastelen usein Dolce&Gabbanan kesämekkoja, mutta miksi käyttäisin vähintäänkin 1000€ ellei jopa 2000€ mekkoon, jota varmaan tulisi käytettyä pari kertaa kesässä? Sen sijaan samaisen summan laittaminen laukkuun jota käyttää viikottain ellei päivittäin kuulostaa jo paljon järkevämmältä (jos luksuslaukuista tykkää, tosin tämä on kanssa niin kiistelty topikki, josta oon itsekin ajatellut kirjoitella!). Takkeihin oon itse valmis satsaamaan vähän enemmän, sillä kuten asusteita niin niitä tulee usein käytettyä uudelleen vaatteita enemmän. Takki on myös etenkin täällä Suomessa suurimman osan vuodesta se ainoa vaate, joka asusta näkyy ulospäin.
  Lisäksi vielä käytetyillä asusteilla on aika hyvät markkinat ja monet niistä pystyvät toimimaan jopa sijoituksina. Vaatteet harvemmin pystyvät säilyttämään arvoaan näin hyvin.
  Kuten sanoit, niin monien design-merkkien vaatteita ei saa Suomesta. Onkin pienempi riski tilata nettikaupasta jokin laukku tai lompakko kuin kauluspaita tai jakku. Vaikka näissä kaikissa on varmasti palautusoikeus, niin asusteiden kohdalla ei tarvitse juurikaan (kenkiä lukuunottamatta) stressata istuvuudesta ja koosta, joten niitä tulee todennäköisemmin tilattua. Niin kuin tekstissä mainittiin, niin mallistot ja trendit vaatteiden suhteen muuttuvat tiheämpään kuin klassisten laukkujen tyylit ja saatavuus. Monille se luksuslaukku onkin jokin johon säästetään ehkä pidemmänkin aikaa. Chanelin laukkuun voi säästää vaikka 5 vuotta ja voi olla varma, että laukku on saatavilla kun saa rahat kasaan. Sen sijaan tietty mekko voi kaupoista hävitä hyvinkin lyhyessä ajassa. Harvalla kuitenkaan on varaa shoppailla pelkissä luksusliikkeissä vaatteita päivittäin. On kuitenkin tyhmää olettaa, että jos ei ole siihen varmaa, niin ei saisi koskaan sieltä mitään ostaa, oli se laukku tai vyö.
  Tosi hyvä teksti jälleen Elli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin tänne katselemaan olitko vieläl mun kommenttiin vastannut, kun mieleeni tuli vielä yksi pointti! Eli vaatteiden kanssa on se riski, että jos keho muuttuu paljon, niin vaatteet eivät välttämättä sovi tai istu enää hyvin, jolloin ne jää käyttämättä. Asusteisiin eivät kehon muutokset vaikuta, joten niitä voi käyttää läpi ikänsä. Kaikkien näiden seikkojen tähden kalliiden vaatteiden hinta jää yleensä asusteita korkeammaksi ja epäkannattavammaksi!

   Poista
  2. Oh thank god Sara sä olet olemassa! :D Täydensit just loistavasti tätä mun tekstiä, loistavia pointteja jotka olisin voinut lisätä tuonne mukaan jos olisivat aiemmin mieleen juolahtaneet! Toi on niin totta, että tottakai se on fiksumpaa panostaa asusteeseen, jota käyttää useammin kuin vaatetta, joka ei pääse käyttöön niin usein. Mäkin usein kaupoissa järkeilen noita cost per wear -hintoja ihan huvin vuoksi, ja se kyllä auttaakin pohtimaan mikä on kannattava ostos ja mikä ei. Ja jep, kenenkään ei tietenkään ole pakko ostaa kalliita asusteita, mutta myös ne jotka haluavat, omaavat siihen täyden oikeuden. Toki jos on rahaa ja halua ostaa vaatteetkin vain luksusmerkeiltä, go for it, koska ei se kuulu kenellekään muulle. Oiskin muuten ihana lukea sun ajatuksia tosta luksuslaukkuihin suhtautumisesta, koska ymmärtääkseni ollaan siinä ihan samoilla linjoilla ja sä osaat kyllä pukea sanat ja lauseet just oikein :)

   Takit on myös just sellainen juttu, mihin haluaisin itse käyttää enemmän rahaa ja panostaa enemmän laatuun, juurikin sen vuoksi että niitä tulee käytettyä useammin. Mä myös oletan takkien kestävän pidempään kuin yhden tai kaksi talvea. Takit myös esimerkiksi sopivat päälle helpommin vaikka kroppa muuttuisi (toikin oli loistava pointti!) ja ovat näin pidempi-ikäisiä.

   Ja jep, monet väheksyvät sanontaa "laukku on sijoitus" ja joo väitänkin ettei varmasti kukaan osta laukkua samanlaisena sijoituskohteena kuin esimerkiksi taloa, mutta se on vaan fakta että tiettyjen merkkien hinnat vain nousevat. Esimerkiksi kun ostin tuon oman Evani, myyjä sai siitä oikeastaan koko summan takaisin mitä hän oli itse muutama vuosi sitten maksanut :D Chaneleilla ja muilla LV:tä kalliimmilla merkeillä tämä hintojen nousu on vielä hurjempaa.

   Ah, sun kanssa tällaisesta kommentoinnista tulee kyllä ihana fiilis, tää on parasta. Pakko muuten vielä sanoa että toi sun kirjoittama "Harvalla kuitenkaan on varaa shoppailla pelkissä luksusliikkeissä vaatteita päivittäin. On kuitenkin tyhmää olettaa, että jos ei ole siihen varmaa, niin ei saisi koskaan sieltä mitään ostaa, oli se laukku tai vyö" on ihan älyttömän hyvin sanottu. Kiteyttää täydellisesti mun ajatukset!🙏

   Poista
 2. Hauska aihe mitä en ole koskaan ennen tullut miettineeksi. Okei, itse en omista luksuslaukkuja (puhun nyt chanelista, vuittonista ja muista) Guessia mulla on hirvee kasa, mutta se on tosiaan roskamerkki:D Muutama MK:n laukku löytyy, mutta nehän ovat luikkarien ja chaneleitten rinnalla ihan täyttää halpista;D

  Mutta noh, olen haaveillut vuittonista, mutten koskaan ole vielä ollut valmis sijoittamaan siihen. En halua ostaa laukkuja tai kenkiä mistään H&:Mltä tms. vaan yitän panostaa merkkilaukkuun, ne ovat loppupeleissä kestävämpiä (paitsi guess, se hajoaa parissa vuodessa ja ei, en enää ole ostanut niitä aikoihin).
  Kengissä yritän aina ostaa myös merkkiä, koska niidenkin täytyy olla kestävät, en esim uskalla ostaa Skopunktenista koska ne on kuulemma todella höttösiä kenkiä, vaikka todella kauniita siellä ne kengät mielestäni on! "Feikki" uggeja, consseja, vansseja sun muita en edes katso, vaan ostan mieluummin ihan aidot, koska se on fakta että ne kestää paremmin.

  Sitten siihen vaatteiden ostoon, mun mielestä ne perus liikkeiden vaatteet on paljon persoonallisimpia ja olen huomannut ulkomailla jos törmään johonkin tositosi halpis liikeeseen, sieltä löytyy vielä persoonallisimpia vaatteita, niistä itse pidän:D Vaikka voittaisin lotossa, tuskin ostaisin paljoa mitään merkkivaatteita, ehken just asusteita tai joitain mekkoja saattaisin enemmänkin ostaa, koska ne ovat kauniita:)

  Todella mielenkiintoinen aihe ja tästä olisi voinut kirjoittaa vaikka mitä muutakin, mutten kuitenkaan taida tehdä tähän nyt romaania:'D Aihe mistä voisin joskus itsekin kuvitella kirjoittavani. Kuitenkin kun itsekin ostan välillä sellaisia joilla on hintaa vähän enemmän kuin H&M:n tuotteilla (mutta vähemmän kun chanelilla!) ja oon myös kuullut monesti siitä että miksi ostan kallista.:D Todella todella hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos😍 Ja hei ei nuokaan mitään halpiksia ole! :D Varsinkin MK:t on myös mun mieleen, koska ei se mieltymys katso hintalappua. Ja siis nimenomaan, se riippuu niin omasta mausta ja usein tyypit tykästyvätkin niihin halvempien kauppojen tarjontaan ja sen pitäisi olla ihan ok, oli sitten kotona kaapissa mitä muita merkkejä tahansa. Toi menee mulla ihan samoin, jos mäkin voittaisin lotossa ja rahat pitäisi tuhlata ulkonäköön, ensimmäisenä ostaisin asusteita, neuleita ja takkeja, mutta tuskin muita luksusvaatteita.

   Ja hei kirjoita ihmeessä! Mua itseäni kiinnostaa lukea myös muiden ajatuksia tästä, koska kun mekin ollaan tässä samoilla linjoilla, voi sulta löytyä hyviä pointteja mitä en tullut pohtineeksi tai en osannut itse pukea sanoiksi :)

   Poista
 3. En ookkaan itse törmännyt tuohon halpaa ja kallista ei voi ostaa. Multa ei itse löydy yhtään eri hintaluokan asusteita vaatteisiin verrattuna, mutta en näe siinä mitään pahaa, että esim henkkamaukan mekkoon yhdistetään Vuittonin clutch. Hyvä ja mielenkiintoista tekstiä taas Elli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on tää onneksi vielä aika pienessä mittakaavassa, mutta silti harmittaa noiden puolesta jotka joutuvat tästä kärsimään :/ Juuri näin, koska oikeasti tuolla ulkona kukaan ei näe minkä merkkinen se pikkumusta sulla päällä on niin miksi niillä merkeillä pitäisi olla mitään väliä. Kiitos paljon!😍

   Poista
 4. Puhut pelkkää asiaa! :)

  Kyllä, meinaan hankkia Guccin vyön ja käyttää sitä Bik Bokin farkkujen kanssa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos😍 Oooih se vyö on aivan ihana!! Täytyy tulla kuolaamaan sitä sitten sun blogiin ;D

   Poista
 5. Nyt omtuli paljon hyvää asiaa! Oon aivan samaa mielä! En nää mitään pahaa siinä että yhdistää kallista ja halpaa. :)

  VastaaPoista
 6. Todella hyvä teksti, puhut pelkkää asiaa! Mun mielestä on typerää ettei kallista ja halpaa voisi mukamas yhdistää. Itse ainakin yhdistelen vaateet sen perusteella miltä ne näyttää, enkä välitä siitä onko osa niistä merkki- tai halppisvaatteita. (tosin mitään superkallita vaatteita/asusteita mulla ei olekkaan, heh) Että mua ei haittaa ollenkaan eri hintaisten vaatteiden yhdistely, vaan "pääasia" on se miltä kokonaisuus näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, koska ei ne jokaisen vaatekappaleen merkit näy muille kuin itselle! Kokonaisuus on niin paljon tärkeämpi :) Kiitos paljon😍

   Poista
 7. Mä en oo ees tajunnu aatella, että halvan ja kalliin yhdistäminen ois "kiellettyä". Eli mulle on aivan sama, miten yhdistää. Tärkeintä on, että mäyttää kivalta. Tosi hyvä teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi tää "ongelma" on vielä tosi pienessä mittakaavassa ja kohdistuu oikeastaan vain isoihin bloggaajin, mikä on sekin väärin. Niinpä!! Kiitos😍

   Poista
 8. Hyvä postaus! Mielestäni halpaa ja kallista voi ihan hyvin yhdistää. Tärkeintä on että kokonaisuus miellyttää asun kantajaa :) Upeat kuvat susta tässä postauksessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, kokonaisuus on niin paljon tärkeämpi kuin mitkään merkit :) Kiitos tosi paljon!😍

   Poista
 9. Tosi kiva asu, ja hyvä aihe! :)

  Itse oon ehdottomasti sitä mieltä, että halpaa ja kallista voi aivan hyvin yhdistellä, useinhan juuri laukut ja kengät saattaa olla hintavampia, ja sitten puserot ym. ketjuliikkeistä. Ylimmässä kommentissa Saralla onkin tosi hyvä pointti siinä, että puseroita, mekkoja ym. haluaa/pitää vaihdella paljon useammin kuin laukkuja ja kenkiä, ja senkin vuoksi tuntuisi hullulta ostaa monen sadan puseroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin :) Ja joo, Saran pointit täydensi kyllä aivan loistavasti mun omiakin ajatuksia! Kiitos paljon😍

   Poista
 10. Olen kyllä samaa mieltä, että halpaa ja kalliimpaa voi ihan hyvin yhdistää. Itse ainakin teen niin, vaikka en omista kuin laukkuja ''kalliimmilta'' merkeiltä. Tosi hyvä teksti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Siinä ei todellakaan pitäisi olla mitään väärää, ja onneksi meitä onkin näin monta jotka ajatteleekin näiden yhdistämisen olevan aivan normaalia :) Kiitos paljon😍

   Poista
 11. Ihana kauluspaita! 😍 ite en oo kauheen kiinnostunu mistään merkki tavarasta, mut just nimenomaan laukkuun olisin valmis satsaamaan vähän enemmän että se kestäis pidempään! Mun mielestä vois näyttää jopa vähän tyhmältä jos olis päästä varpaisiin verhoiltu jollain kalliilla merkki kamoilla tai tulee sellanen fiilis et nyt halutaan näyttää kaikille että rahaa on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos😍 Ja jep niinpä, toikin on tosi hyvä pointti, oon samaa mieltä! :D

   Poista