KULTTUURISHOKKI: VALMISTAUTUMINEN - ELLI

KULTTUURISHOKKI: VALMISTAUTUMINEN


Tästä alkaa mun blogin ensimmäinen postaussarja, ja jo kesällä keksin, että haluan kirjoittaa kulttuurishokista tämän mun vaihtoni ajan! Tästä voi nimittäin olla hyötyä jollekin muullekin, mutta ennen kaikkea mun on näin hauska ja helppo seurata myös itse tätä matkaani, ja kuinka suhtaudun vieraaseen maahan. Tämä ensimmäinen osa kulttuurishokkiin valmistautumisesta mun piti kirjoittaa ja julkaista jo ennen lähtöä, mutta sattuneista syistä ei mulla ollut aikaa. Kuitenkin, takana on nyt vasta niin vähän päiviä, joten eiköhän tähän voi vielä pureutua :)

Kulttuurishokki tarkoittaa siis vieraaseen maahan sopeutumisen vaikeutta. Siinä on monta eri vaihetta, jotka vähän vaihtelevat lähteen mukaan, mutta itse jaan sen valmistautumisen lisäksi viiteen; alkuihastus, kriisi, hyväksyntä, sopeutuminen ja paluushokki. Kuinka sitten kulttuurishokkiin voi valmistautua? 

1. Ihan ensimmäisenä, tiedosta mahdollinen/todennäköinen kulttuurishokki. Tiedosta, että sä tulet kokemaan sen ja että ne tulevat fiilikset on ihan ok.

2. Ota kohdemaasta selvää. Lue vieraasta kulttuurista etukäteen ja tutustu siihen, jotta tiedät vähän mitä odottaa. Parasta on selailla vaikkapa keskustelupalstoja tms, joissa ihmiset kertovat omia kokemuksiaan, sillä siellä lukee niitä oikeita kokemuksia myyvien matkaesittelyiden sijaan.

3. Ylempään viitaten, voit myös etsiä eroavaisuuksia kohdemaan kulttuurin ja oman kulttuurisi välillä, jotta osaat varautua just niihin eroihin paremmin. Yleensä ne erot järkyttää nimittäin eniten.

4. Mieti jo etukäteen, mitä teet kun kulttuurishokin kriisivaihe iskee, eli siis se rankin hetki ruusuisen alun jälkeen. Sä voit esimerkiksi etsiä valmiiksi kohdemaasta muita suomalaisia koska vertaistuki saattaa auttaa. Voit myös suunnitella kohdemaassa "turistireissuja" kriisivaiheen ajalle, koska se saattaa pidentää alkuihastus-vaihetta. Tarkkaa hetkeä ei toki voi tietää koska se kriisivaihe iskee, mutta voit suunnitella etukäteen, mitä kivaa voit tehdä sitten kun sen aika on.

5. Valmistaudu "lohduttautumaan" kotimaan jutuilla. Ota mukaan esimerkiksi ruisleipää tai Fazerin suklaata, jotka saattavat helpottaa sun oloa kun koti-ikävä iskee.

6. Ota mukaan päiväkirja, johon voit kirjoitella ajatuksia ylös kulttuurishokin aikana. Fiilisten kirjoittaminen ylös auttaa usein ainakin mulla, kun saa tyhjennettyä pään paperille tai ruudulle.Oikeastaan tärkeimpänä valmistautumisessa on siis tiedostaminen ja kohdemaan kulttuuriin perehtyminen jo etukäteen, jotta yllätyksiä olisi mahdollisimman vähän. Keinot koti-ikävän helpottamiseen ovat myös tärkeitä. Mä itse oon aina ollut tosi kiinnostunut englantilaisesta kulttuurista, ja siksi oonkin jo valmiiksi perehtynyt siihen aika hyvin. Keväällä oltiin myös viikon reissulla Lontoossa, jolloin ehdin tutustua maahan ja kulttuurin hiukan ominkin silmin. Tuossa viikon ajassa ei mitään kulttuurishokkeja ehtinyt tietenkään tulla, mutta luulen ja toivon sen silti auttaneen mua vähän. Näiden lisäksi puran ajatuksia tänne blogiin.Tällä hetkellä mä oon aika neutraaleilla fiiliksillä Englantia kohtaan, enkä edes ole varma onko kulttuurishokin alkuihastuskaan vielä kunnolla päässyt valloilleen :D Palataan siihen kuitenkin sitten seuraavassa osassa, joka toivottavasti ilmestyy mahdollisimman pian!

Ja hei, jos teillä on omia kokemuksia kulttuurishokista, niin jakakaa ihmeessä niitä kommenttiboksiin! Kuulisin myös mielelläni, millä keinoin te ootte valmistautuneet siihen ennen muuttoa vieraaseen maahan :)

Tässä tekstissä on käytetty lähteenä EVTEK-Ammattikorkeakoulun Opinto-opasta.

×××
Mun blogilla on muuten nykyään myös Facebook-sivu, joten jos tykkäät seurata postauksia mieluiten sieltä, käy tykkäämässä! :)

14 kommenttia

 1. Tosi hyvä postausidea, ei oo aiemmi tainnu tulla itelle vastaan! Toivottavasti pääset kulttuurishokista hyvin yli, jos se sinulle iskee. Itse en ole sitä ikinä kokenut, mutta toivottavasti joskus pääsisin seikkailemaan niin paljon, että se tulisi koettua, vaikka ei se varmasti siinä hetkessä mukavaa ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!😍 Jep, se tuntuu varmaan tosi pahalta sitten iskiessään, mutta ainakin tietää kokevansa jotain uutta ja suurta :D

   Poista
 2. Tosi kiva postaus! Mä en vielä ole kokenut mitään kulttuurishokkia, johtunee siitä, etten hirveästi ole vieraissa maissa (vielä) matkustellut. Liityin lukijaksi, koska blogisi vaikuttaa tosi kivalle. :)

  jabuvaan.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti "pääset" kokemaan sen myös joskus! :) Ja hei kiitos tosi paljon, ihana kuulla😍

   Poista
 3. Tosi kivalta vaikuttaa sun alkava postaussarja! :-) Paljon tsemppiä vaihtoon, toivottavasti saat paljon uusia eväitä elämään!

  https://jasmineitanen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Jees täältä löytyy, kolme maata ja kolme kulttuurishokkia takana! :D Mielenkiinnolla kyllä seurailen sun fiiliksiä tästä aiheesta kun itelle on jo niin tuttu juttu, vaikka joka maassa tietenkin se kulttuurishokki näyttäytyy erilaisena. Rajuimpana mulla se näky ehdottomasti Keniassa, jossa alkuihastus ja kriisivaihe kulkivat käsi kädessä koko ensimmäisen kuukauden, kunnes aloin sopeutumaan ja ''unohtamaan'' kodin. Paluushokki oli silti ehkä se kaikkein kovin, kun kehitysmaasta maailman parhaisiin kuuluviin maahan siirtyessä on vaikea suhtautua uudestaan niihin ns. yleellisyyksiin. Saksassa ja Ruotsissa on taas mennyt enemmän sillä kaavalla, että aluksi kaikki oli ihanaa ympäristön vuoksi eikä tuntunut juurikaan oudolta, mutta noin kuukauden jälkeen aloin huomata pieniä, ärsyttäviä asioita arkisissa eroissa. Niihinkin lopulta tottui osana jokapäivästä elämää, mutta enpä ois etukäteen uskonut Ruotsissa ja Suomessa asumisessakin olevan niin paljon eroja, mitä nyt oon huomannut.

  Mun paras neuvo näihin tilapäismuuttoihin on tämä: Pidä mielessä, että kaikki on vain väliaikaista. Se aika minkä oot ulkomailla on päivälleen saman pituinen, vietit sä sen sitte koti-ikävää itkien tai jokaisesta hetkestä täysillä nauttien. Se kuitenkin loppuu sen määrätyn ajan jälkeen, joten lamaantuminen tai ärsyyntyminen ei nopeuta kotiinpääsyä yhtään. Parempi siis ottaa asiat sellasinaan vastaan kun ne on ja imeä itseensä kaikki mikä irti lähtee, myös ne huonot asiat, jotta saa ajasta kaiken mahdollisen irti.

  Toivottavasti tästä kommentista sai nyt jotain selvää. Ja hei, jos tulee ikinä mikä tahansa ulkomailla-asumismurhe niin mun blogin kommenttiboksi on avautumiselle place to be - todennäkösesti oon kokenut sen saman tunteen jonkun kulttuurishokkini aikana, mikä se tunne ikinä onkaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana sinä<3 Sullahan onkin tosiaan paljon kokemusta tästä, kiitos paljon että jaioit ne tähän :) Ja toi on tosi hyvä neuvo, uskoisin että se auttaa mua! Oon nytkin säästynyt ekan viikon isoimmilta ikävöinneiltä sillä, että mietin vaan kuinka lyhyt aika tää loppujen lopuksi onkaan. Harmittais niin paljon jälkeenpäin jos tän ajan käyttäisi vaan surkutellen! :D

   Kiitos vielä paljon😍

   Poista
 5. Tosi hyvä idea ja hyvin kirjotettu! Ois tosi kiinnostavaa sit lukea vähän myöhemmin fiiliksiä siitä, oliko sokki semmonen kuin sen odotit olevan ja miten siitä selvisit. Upeita kuvia! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, itekin odotan innolla miten tuun suhtautumaan tähän kaikkeen :) Kiitos paljon!!😍

   Poista
 6. Mahtava ja mielenkiintoinen idea, hyvin toteutettu postaus! Odotan lisää tätä sarjaa ;) Hhaa serkkunkin kantaa aina ruisleipää mukanaan kasan kun lähtee Suomen reissulta takaisin Lontooseen:D Silloin kun kävin hänen luonaan, muistan kuinka hän ilahtui kun toin pussillisen pätkiksiä hänelle. 8) Tuollaiset tosiaan auttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäät!😍 Jep, pienetkin jutut kotimaasta auttaa varmasti helpottamaan koti-ikävää :)

   Poista
 7. Mulla on takana monta muuttoa ja kulttuurishokkia (olen asunut Suomen lisäksi parinkymmenen vuoden aikana toistaiseksi nyt kuudessa maassa, niin muualla Euroopassa kuin vähän kauempanakin). On varmasti hyvä ja viisasta valmistautua siihen mitä tuleman pitää, mutta en omien kokemusten pohjalta tiedä pystyykö kulttuurishokkiin silti lopulta kovin vaikuttamaan kun se iskee. Vaihtelevat tunnelmat on vain käytävä läpi, että pääsee niiden toiselle puolelle. Itselläni on eniten auttanut se kuinka hyvin olen saanut kussakin asuinmaassa elämästä kiinni, ei niinkään esimerkiksi tuomiset Suomesta. Suosittelen siis mahdollisimman reippaasti lähtemään mukaan paikallisiin menoihin ja ottamaan kontaktia ympäristöön ja ihmisiin. Oma kokemukseni on se, että mitä nopeammin löytää rinnalle ihmisiä joiden kanssa viettää aikaa, sen normaalimmalta tuntuu uusi elämä.

  Onnea sulle seikkailun alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista😍 ja jep, just noin mäkin luulen että estää sitä ei ainakaan mitenkään voi ja kun tiedostaa että jossain kohtaa se tulee, ei ehkä pelästy omia fiiliksiään niin paljoa. Se on tosiaan tärkeää antaa itsensä tuntea kulttuurishokki. Ja joo, sitä mäkin mietin että mitäs jos jutut Suomesta vain lisääkin sitä koti-ikävää, koska voi siinä niinkin käydä... :D

   Poista