DUNKIRK - ELLI

DUNKIRK

Me käytiin lauantaina katsomassa Dunkirk, ja päätin että haluan kirjoittaa tästä elokuvasta tännekin, sillä mikään muu elokuva aiemmin ei ole vaikuttanut muhun tällä tavoin.

Dunkirk-elokuvasta kerrotaan näin: "Dunkirk on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut sotaelokuva, jonka on ohjannut Christopher Nolan. Elokuva sijoittuu toiseen maailmansotaan ja kertoo Dunkerquen evakuoinnista." Elokuvassa seurataan evakuointia kolmesta näkökulmasta, maa-, meri- ja ilmavoimista. Monimutkaista juonta elokuvassa ei ole, mutta ehkä se on yksi syy siihen, miten tunnelmasta on saatu niin hyytävä.


Tämä elokuva oli ensimmäinen ikinä, josta mun on tehnyt mieli lähteä kesken kaiken pois. Elokuvan tunnelma vaan on niin ahdistava ja painostava, se tuntuu siltä että olisit itsekin mukana sodassa. Tai siis siltä, miltä kuvittelisi sen tuntuvan. Tapahtumat tulevat yllättäen, yleinen tunnelma on varsin pessimistinen ja ammuntatilanteissa teki mieli itsekin heittäytyä lattialle päätä suojaten. Koko elokuvan ajan mua puristi rinnasta, hengitin raskaammin kuin normaalisti ja mun sykkeet oli korkealla. Ja painotan, koko leffan ajan. Tunnelma veti mut mukanaan heti ensimmäisistä sekunneista lähtien ja se pysyi yllä jatkuvasti lopun muutamaa minuuttia lukuunottamatta. Elokuvan keskellä oli yksi pieni valonpilkahdus, joka tosin sekin kesti vain noin puoli minuuttia joten ei siinä ajassa sykkeetkään ehtineet laskea.

Mä mietin elokuvan jälkeen paljon tuota, että miten Nolan onnistuu pitämään katsojassa noin korkean jännitystilan kahden tunnin ajan. Ja mä luulen että se oli se leffamusiikki. Kun muissa elokuvissa tapahtuu tai on tapahtumassa jotain jännittävää tai pelottavaa, alkaa sellainen tietyntyyppinen taustamusiikki soida, tiedätte varmaan? Sellainen uhkaava, joka saa katsojan keskittymään edes hetkeksi tarkemmin elokuvaan jotta hän ehtii nähdä mitä kauheaa tapahtuu. Dunkirkissä taustamusiikki oli pelkkää tuota kyseistä jännitysmusiikkia, sen koko kaksituntisen ajan. Siellä oli raastavia viuluja, uhkaavaa bassoa, pelottavaa rumpua ja ahdistavaa sekuntikellon tikitystä. Ainakin mut tällainen taustamusiikki pakotti väkisin keskittymään elokuvan tunnelmaan syvemmin ja ehkä se oli siksi niin ahdistava. Mä en tiedä onko näitä vastaavia elokuvia muitakin, mutta itse en ole törmännyt vastaavaan kikkaan.Mä tykkään enimmäkseen kaikenlaisista hyvänmielen hömppäelokuvista ja -sarjoista, mutta tykkään myös erityisesti keskiajasta ja joistakin toimintaleffoista. Mutta Dunkirk oli mulle ihan uudenlainen kokemus, en tosiaan oo koskaan katsonut mitään vastaavaa. En olisi arvannut sen olevan tällainen, mutta ahdistuksesta huolimatta oon tosi iloinen tästä kaikesta. Jotenkin älyttömän siistiä katsoa jotain leffaa mikä tuo tunteet näin voimakkaasti pintaan. Musta se on aika mahtavaa, että elokuva vetää mukanaan niin kovaa että tunnet valtavan helpotuksen kun tajuat leffan olevan loppusuoralla.

Dunkirk on nyt pyörinyt Suomessa elokuvateattereissa parin viikon verran, ja menkää ihmeessä katsomaan! Mä oikeasti suosittelen että käytte katsomassa tämän nimenomaan elokuvateatterissa, ettekä odota siihen, että sen voi katsoa omalta kotisohvalta, koska tunnelma ei varmastikaan ole läheskään sama. Mutta tosiaan, varautukaa että se kaksi tuntia on pelkkää sydämen hakkaamista, ilman että sykkeen annetaan laskea missään kohtaa.Haluaisitko nähdä tämän elokuvan? Jos oot jo nähnyt, kerro mulle mitä fiiliksiä se suhun jätti? Olinko ainoa joka kävi läpi näin voimakkaat tunteet?

×××
Olethan jo rekisteröitynyt lukijaksi Bloggerin tai Bloglovinin kautta? ♡

20 kommenttia

 1. Oon odottanut tätä leffaa ensimmäisestä trailerista lähtien! Oon lukenut tästä pari artikkelia ja niissäkin neuvottiin näkemään elokuva teatterissa eikä kotisohvalla.Ehdottomasti on mullakin tarkoituksena mennä pian tämä katsomaan, sotahistoria kun muutenkin kiinnostaa :) Tosi mielenkiintoinen postaus!

  Sara V

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes kiva kuulla!😍 Tähän elokuvaan ei kyllä varmasti pety, ja toivottavasti pääset näkemään tän pian :)

   Poista
 2. En oo aiemmin kiinnittänyt tähän elokuvaan sen kummemmin mitään huomiota selatessani erilaisia elokuva vaihtoehtoja, koska tämän tyyppiset leffat ei oikein oo mun juttu, mutta tän postauksen ja trailerin myötä mun mielipide muuttu. Haluan ehdottomasti päästä kattomaan tän elokuvan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuinka kiva kuulla että tästä oli siis hyötyä!😍 Tää tosiaan upposi muhunkin ihan täysin vaikka pääsääntöisesti pidänkin aivan täysin erilaisista elokuvista :)

   Poista
 3. Hui, tuo kuulostaa kyllä niin ahdistavalta! Itsestä ei ehkä olisi tuota katsomaan varsinkaan elokuvateatterissa D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, koettelemus se kyllä onkin elokuvateatterissa :D Kotisohva on tosiaan parempi vaihtoehto jos ei halua tuota tunnemyrskyä ihan täydeltä teholta!

   Poista
 4. Tota tekstiä lukiessa tuli sellanen tunne, että ton musiikin on pakko olla säveltänyt Hans Zimmer, jos se on ollut noin vaikuttava. Ja olihan sen :D Hans Zimmer on kyllä mun lempparisäveltäjä noihin hommiin.

  Leffaa en oo nähnyt, mutta se vaikuttaa mielenkiintoselta! Ja trailerin mukaan kyllä aika ahdistavalta myös. Mut toiseen maailmansotaan liittyvät leffat kiinnostaa paljon :) Mun lemppari niistä on Kunniattomat paskiaiset, jos et oo nähny sitä niin katselulistalle heti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säveltäjistä en itse oikein tiedä, mutta oon varma että tän herran muukin tuotanto on varmasti ihan timanttia jo pelkästään tästä Dunkirkistä päätellen :D Käy ehdottomasti katsomassa, et varmasti pety! Joo oon joskus vuosia sitten nähnyt ton Kunniattomat paskiaiset, mutta sen voisin katsoa uudelleen kun edelliskerrasta on jo niin kauan :)

   Poista
 5. Hyyyi apua. Ei kuulosta yhtään mulle sopivalta leffalta! Saa nähdä uskallanko kattoo ees kotisohvalta ikinä. :D

  VastaaPoista
 6. Hauska postaus, kiva saada elokuvasuosituksia, vaikkakin juuri tämä leffa ei ehken mulle sovi. Ahdistun helposti ja liian kauhu/jännäri ei oo oikein mulle sopiva.:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep enpä olisi itsekään arvannut että mun blogissa nähtäisiin koskaan leffasuosituksia mutta never say never hahah :D

   Poista
 7. Huh, haluan ehdottomasti nähdä tämän leffan!! Ja Nolan on kyllä loistava ohjaaja, Inception on yksi mun lemppareista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inception on kyllä tosi hyvä myös! Ja joo suosittelen todellakin, tää Dunkirk oli Nolanilta taas yksi ihan napakymppi :)

   Poista
 8. Mulla ja mun mun poikaystävällä oli tarkous mennä katsomaan tää ja alkuunsa olin hieman sitä vastaan - mutta sain tietää et leffassa on Tom Hardy, niin en mä kai voi kieltäytyä haha! :D

  Muhun elokuvat vaikuttaa myös tosi paljon. Yleensä leffan jälkeen oon sellaisessa sumussa ja elän sitä elokuvaa mun päässä uudestaan. Voisi olla kiva nähdä, mitä mulle käy ton leffan jälkeen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, no et voi tosiaan! :D Kiva kuulla että en oo ainoa tällainen, ja hei kerro sitten ihmeessä jälkifiiliksiä jos käyt tämän katsomassa :)

   Poista
 9. Vaikuttaa kyllä hyvältä, mutta samalla myös ahdistavalta elokuvalta! :) Kylmät väreet tulivat kun traileria katsoi :D Pakko tuo on kyllä nähdä jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep niinpä :D Ehdottomasti kannattaa katsoa! :)

   Poista
 10. Rakastan elokuvien katselua, etenkin leffateatterissa ❤ Hyvät leffat iskee aina jotenki tosi syvälle. Tätä en oo ensin ajatellu käydä katsomassa kun en niin perusta sotaleffoista yleensä, mutta sait mut nyt kyllä kiinnostumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin elokuvateattereissa on kivempi katsoa leffoja kuin kotona, vaikka tykkään myös leffailloista kotisohvalla :) Joo ehdottomasti suosittelen!

   Poista